Serie webinars

Inclusieve wetenschap: omdat iedereen meetelt!

Serie webinars

Hoe inclusief is jouw onderzoek?

Wat zijn de gevolgen van niet-inclusief onderzoek?

En hoe kun je zorgen dat jouw onderzoek inclusiever wordt?

Pharos organiseert een reeks webinars met ethische vragen en praktische tips over inclusieve wetenschap en inclusief onderzoek.

20 april 2021: 16.00-17.00 uur

Webinar 1: Het belang van inclusief onderzoek. Waar moet je op letten in alle fasen van het onderzoek.

Onderzoekers nemen een op de drie Nederlanders vaak niet mee in hun onderzoeken. Onderzoekers sluiten mensen onbewust of bewust uit omdat deze mensen leven in sociaal-kwetsbare situaties, moeite hebben met lezen en schrijven, de Nederlandse taal moeizaam spreken, geen digitale vaardigheden hebben of onderzoekers ze slecht weten te bereiken.

Bewuste en onbewuste uitsluiting heeft gevolgen voor je onderzoeksresultaten. Voor wie gelden die resultaten? Tellen alle perspectieven in de samenleving mee? Tellen alle mensen mee? Houd je rekening met de verschillen tussen mensen? Onderzoeksresultaten zijn regelmatig de basis voor beleid en behandeling. Maar als dat onderzoek bewust of onbewust mensen uitsluit, zijn de resultaten dan wel een accurate weergave van de werkelijkheid?

Bewuste en onbewuste uitsluiting leidt tot ‘epistemic injustice’ oftewel een systeem of een aanpak dat alleen werkt voor een bevoorrechte groep mensen. Hoe kunnen we dat voorkomen? Hoe kunnen we onderzoek in zorg en welzijn zo vormgeven  dat het bijdraagt aan inclusief beleid en daarmee aan een inclusieve samenleving.

Inhoud van de webinars

In dit eerste webinar gaan we in op het belang van inclusief onderzoek en bieden we tips waar je op moet letten in alle fasen van het onderzoek.

In de daarop volgende webinars gaan we in op het hoe. Hoe neem je het perspectief van een diverse groep mensen mee in je onderzoeksvraag? Hoe zorg je dat je een bredere groep bereikt? Hoe nodig je respondenten uit? Hoe zorg je dat je informatiebrieven, formulieren en vragenlijsten toegankelijk en begrijpelijk zijn?

Docenten

Het eerste webinar wordt gegeven door prof. dr. Maria van den Muijsenbergh, drs. Majorie de Been en dr. Gudule Boland.

Voor wie?

De webinars zijn voor onderzoekers, beleidsmakers en andere geïnteresseerden.

Praktisch

Deelname aan een of meerdere webinars is gratis. U ontvangt een bevestiging na aanmelding.

Serie bijeenkomsten

Heb je een vraag of thema waar je meer over wilt weten? Geef dit dan aan in het aanmeldformulier, dan kunnen we hier in een van de volgende webinars mogelijk aandacht aan besteden.

31 mei 2021 16.00-17.00     Webinar 2
29 juni 2021 16.00-17.00    Webinar 3

Aanmelden webinar 20 april 2021

*= verplicht veld