Symposium: De wijk in! Zo bereik je de kwetsbare roker (geannuleerd)

Samen met onze partners FNO Zorg voor kansen, Stichting ANR, IVO en het Trimbos-instituut hebben wij besloten het symposium ‘De wijk in! Zo bereik je de kwetsbare roker’ op donderdag 12 maart, niet door te laten gaan. We hebben dit besluit genomen vanwege de situatie rondom het Corona-virus. Belangrijkste reden is de samenstelling van het publiek. Een groot aantal deelnemers aan dit symposium heeft een functie waarin ze direct cliëntcontact hebben. We willen ieder risico op besmetting door het Corona-virus voor hen voorkomen. Wij wijken hiermee af van de actuele landelijke richtlijnen.

Het symposium wordt verplaatst naar een nog nader te bepalen datum later dit jaar. We zijn de opties aan het inventariseren. Wij houden jullie natuurlijk op de hoogte. We danken jullie voor jullie begrip.

Roken is een van de belangrijkste te voorkomen doodsoorzaken. Toch is stoppen met roken moeilijk. En vooral voor mensen die zich in een kwetsbare situatie bevinden. Hoe bereik je kwetsbare rokers? Donderdag 12 maart delen we voorbeelden uit de praktijk, en valkuilen en kansen in de toeleiding naar hulp om te stoppen met roken.

Wanneer: 12 maart van 13.30 – 17.00
Waar: Het Oude Magazijn te Amersfoort
Deelnemen aan de bijeenkomst is gratis

Ben je welzijnswerker, Stoppen met Roken coach, leefstijlcoach, praktijkondersteuner, verpleegkundige of GGD-medewerker? Of werk je bij een verzekeraar, gemeente of ben je bestuurder? Dan verwelkomen we je graag bij deze bijeenkomst.

Aanmeldformulier

Programma

13.00-13.30 Ontvangst en inloop

13.30 Welkom en inleiding
Esther van der Voort (dagvoorzitter) en Marieke Helmus (Pharos).

13.45 Gezond Noord aan het woord
‘Hoe maak je contact met mensen in de wijk?’ Els Annegarn (Doras) vertelt hoe zij samenwerkt met kwetsbare inwoners en velen in beweging krijgt.

14.00 Het motiveren van kwetsbare groepen
Gera Nagelhout (IVO/Universiteit Maastricht) deelt wat opvalt in haar onderzoek over het stimuleren van stoppen met roken in de wijk en op het werk. Een actieve en persoonlijke benadering die werkt.

14.25 De wijk in! Hoe betrek je bewoners?

  • Lida Samson (GGD Kennemerland) over de ommezwaai naar het (oordeelloos) samenwerken met bewoners en kinderen bij de aanpak van roken in Haarlem Oost.
  • Kelly Sonnenschein (Vincent Verslavingszorg en projectleider gemeente Roermond voor De Stopcoach) deelt haar ervaringen in het werven van rokers in Roermond voor het onderzoek naar de inclusieve stoppen met roken-app ‘De Stopcoach’.

15:05 De vragen van een verzekeraar

Verschillende verzekeraars zetten stapjes in het nadenken over een passende vergoeding voor een integrale, persoonsgerichte, stoppen met roken zorg. Jedidja Verboom (Menzis) vertelt over het verfrissende onderzoekstraject dat zij starten. Menzis wil weten: hoe komen meer (subgroepen) rokers bij de juiste stophulp terecht?

15.25-15.45 PAUZE

15.45 – 16.45 Deelsessie naar keuze:

Deelsessie 1: Integraal werken als ingang voor stoppen met roken

  • Astrid Schop-Etman (Erasmus Universiteit) over een aanpak die als doel heeft chronische stress, roken en geldzorgen te verminderen onder bewoners in Rotterdam. Een deelnemer vertelt: “Wil je stoppen met roken?”, vroegen ze aan het begin van de training. Ik twijfelde. Ja en nee tegelijk. Willen en kunnen zijn twee verschillende dingen. Eerst minder stress.
  • Suzan Daamen en Daniela de Sido (Uitvoeringsbrigade) over een aanpak gericht op multiproblematiek in gezinnen. Hoe komt stoppen met roken in deze aanpak aan bod?

Deelsessie 2: Bereik via zorg op maat

  • Chantal van den Thillart (Trimbos-instituut) en Naïma Abouri (Pharos) over begrijpelijk communiceren. Als hulpverlener kan het een uitdaging zijn om zwangere vrouwen te helpen aan een Rookvrije Start voor hun kind. Daarom ontwikkelden Trimbos en Pharos samen met (aankomende) ouders een nieuwe werkwijze met nuttige materialen. Hier kan je als hulpverlener meteen mee aan de slag.
  • Marieke Meppelder (Vilans) vertelt hoe je zorg beter aan kan sluiten bij mensen met een verstandelijke beperking als je stoppen met roken wilt bevorderen.

16.45 Wrap Up. Wat ga jij morgen anders doen?

17.00-17.30 Borrel

De middag wordt georganiseerd door Pharos, Stichting ANR, FNO Zorg voor kansen, IVO en het Trimbos-instituut. Ons gezamenlijke doel is de expertise op rookverslaving samen te brengen en breed te delen.

Van 9 t/m 13 maart vragen we extra aandacht voor gezondheidsverschillen. Deze bijeenkomst is daar onderdeel van.

Het Oude Magazijn

Soesterweg 310, 3812 BH Amersfoort

Plan uw route