Symposium, vooraankondiging

Sensitieve zorg voor alle gezinnen tijdens de eerste 1000 dagen. Hoe doen we het?

Symposium, vooraankondiging

Er is momenteel veel aandacht voor de eerste 1000 dagen in het leven: de zwangerschap, geboorte, baby- en peutertijd. Er is genoeg kennis en voldoende ervaring met wat gezinnen in kwetsbare omstandigheden nodig hebben. Waarom lukt het ons nog niet voldoende om kwetsbare groepen te bereiken met passende zorg, zoals deze drie gezinnen?

Een jonge Eritrese vrouw is 20 weken zwanger en komt voor het eerst bij de verloskundige. Ze spreekt nauwelijks Nederlands. De verloskundige stelt vragen in het Engels maar twijfelt eraan of deze moeder alles begrijpt. En in hoeverre kan deze moeder haar eigen vragen goed stellen? Hoe levert deze verloskundige goede zorg?

Een gezin met een kleine baby heeft stress omdat hun kindje zoveel huilt. De jeugdverpleegkundige ziet tijdens een bezoek aan huis dat ouders op matrassen op de grond slapen. Het kindje op een handdoek naast hen.
Ouders gaan heel liefdevol met hun zoontje om. Moet de verpleegkundige nu actie ondernemen?

Een moeder in het ziekenhuis is tijdens de bevalling alleen. De kraamverzorgende merkt tijdens de kraamweek dat ze geïsoleerd leeft en dat ze geen bezoek krijgt. Wat kunnen verloskundige, gynaecoloog en kraamverzorgende samen voor deze moeder betekenen?

Vooraankondiging symposium

NCJ, TNO en Pharos organiseren samen met uitvoerende organisaties het symposium ‘Sensitieve zorg voor alle gezinnen tijdens de eerste 1000 dagen. Hoe doen we het?’

  • Hoe organiseer je en geef je stress–sensitieve zorg aan gezinnen met meerdere problemen?
  • Hoe ziet cultureel sensitieve zorg eruit? Waarom is cultuur sensitieve zorg zo belangrijk?
  • Hoe organiseer je innovatieve zorg die echt doet wat nodig is voor kwetsbaren? Wat helpt en wat belemmert de inbedding hiervan?
  • Wanneer zorg ontstaat vanuit de beroepsgroep of een gemeenschap dan noemen we dat grassroot of bottum up- initiatieven. Vaak is dit uit noodzaak geboren zorg.

Wat kan reguliere zorg leren van dergelijke initiatieven?

Datum

Vrijdag 27 september van 10.00 – 17.00 uur

Voor wie

Professionals in de geboortezorg, jeugdgezondheidszorg en preventieve jeugdzorg, sociaal domein, welzijn, gemeenten en beleidsmakers met belangstelling voor de diepere inhoud.

Kosten

Deelname aan het symposium is gratis.
We rekenen op je komst. Als je niet kunt komen, geef dit dan tijdig aan ons door, dan kan iemand op de reservelijst je plaats innemen.

Met bijdragen van

O.a. hoogleraar Judi Mesman over sensitief ouderschap in verschillende culturen, en hoogleraar Hedwig van Bakel over goed genoeg ouderschap vanuit een Infant Mental Health visie. En met ervaringen van verschillende organisaties en professionals die zorg leveren tijdens de eerste 1000 dagen.

Inschrijving is gesloten

Vanwege grote belangstelling is de inschrijving voor dit symposium gesloten. Aanmelden voor de wachtlijst is ook niet meer mogelijk.

Ben je geïnteresseerd in een terugblik op het symposium? Vul dan bijgaand formulier in en dan sturen we je dit na het symposium toe.
We verkennen op dit moment de mogelijkheid om een vergelijkbare bijeenkomst in 2020 te organiseren. Je kunt je interesse hiervoor op het formulier aangeven. Dan houden we je op de hoogte.

Locatie

Pharos

Arthur van Schendelstraat 600, 2e etage
3511 MJ Utrecht

We zijn goed bereikbaar met openbaar vervoer. Er is voldoende parkeerruimte (betaald parkeren).

Plan uw route