Symposium: De wijk in! Zo bereik je de kwetsbare roker

Roken is een van de belangrijkste te voorkomen doodsoorzaken. Toch is stoppen met roken moeilijk. En vooral voor mensen die zich in een kwetsbare situatie bevinden. Hoe bereik je kwetsbare rokers? Donderdag 10 september delen we voorbeelden uit de praktijk, en valkuilen en kansen in de toeleiding naar hulp om te stoppen met roken.

Let op: wegens de grote belangstelling worden nieuwe aanmeldingen op een reservelijst geplaatst. We houden je op de hoogte.

Wanneer: 10 september van 13.00 – 15.30
Waar: Online omgeving
Deelnemen aan de bijeenkomst is gratis. Er zijn 150 plekken voor deelnemers. Vol = vol
(Dit symposium kun je later online terugkijken)

UPDATE:

Vanwege de pandemie hebben wij als organisatoren besloten om dit symposium online te organiseren. De opzet van het programma blijft hetzelfde, maar we gaan het in een ander jasje steken. Hieronder vind je het programma.

Mocht je niet overal bij aanwezig kunnen zijn, dan kun je dit symposium later online terugkijken. Meer informatie hierover volgt nog.

Ben je welzijnswerker, Stoppen met Roken coach, leefstijlcoach, praktijkondersteuner, verpleegkundige of GGD-medewerker? Of werk je bij een verzekeraar, gemeente of ben je bestuurder? Dan verwelkomen we je graag bij deze bijeenkomst.

Aanmeldformulier

Programma

13.00-13.10 Inloop

13.10 – 13.20 Welkom en inleiding
Esther van der Voort (dagvoorzitter), Monique Schrijver (FNO) en Marieke Helmus (Pharos).

13.20 – 13.40 Het motiveren van kwetsbare groepen
Gera Nagelhout (IVO/Universiteit Maastricht) deelt wat opvalt in haar onderzoek over het stimuleren van stoppen met roken in de wijk en op het werk. Een actieve en persoonlijke benadering die werkt.

13.40 – 14.00 Gezond Noord aan het woord
‘Hoe maak je contact met mensen in de wijk?’ Els Annegarn (Doras) vertelt hoe zij samenwerkt met kwetsbare inwoners en velen in beweging krijgt.

Korte pauze

14.10 – 14. 25 De wijk in! Hoe betrek je bewoners?

Kelly Sonnenschein (Vincent Verslavingszorg en projectleider gemeente Roermond voor De Stopcoach) deelt haar ervaringen in het werven van rokers in Roermond voor het onderzoek naar de inclusieve stoppen met roken-app ‘De Stopcoach’.

14.25 – 14.40 De vragen van een verzekeraar

Verschillende verzekeraars zetten stapjes in het nadenken over een passende vergoeding voor een integrale, persoonsgerichte, stoppen met roken zorg. Jedidja Verboom (Menzis) vertelt over het verfrissende onderzoekstraject dat zij starten. Menzis wil weten: hoe komen meer (subgroepen) rokers bij de juiste stophulp terecht?

Korte pauze

14.50 – 15.30 Paneldiscussie – Hoe bereik je deze kwetsbare groep?

  • Wil Vrencken (Indigo Rijnmond) over een aanpak die als doel heeft chronische stress, roken en geldzorgen te verminderen onder bewoners in Rotterdam. Een deelnemer vertelt: “Wil je stoppen met roken?”, vroegen ze aan het begin van de training. Ik twijfelde. Ja en nee tegelijk. Willen en kunnen zijn twee verschillende dingen. Eerst minder stress.
  • Suzan Daamen (Uitvoeringsbrigade) over een aanpak gericht op multiproblematiek in gezinnen. Hoe komt stoppen met roken in deze aanpak aan bod?
  • Marieke Meppelder (Vilans) vertelt hoe je zorg beter aan kan sluiten bij mensen met een verstandelijke beperking als je stoppen met roken wilt bevorderen.

De middag wordt georganiseerd door Pharos, Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, FNO Zorg voor kansen, IVO en het Trimbos-instituut. Ons gezamenlijke doel is de expertise op rookverslaving samen te brengen en breed te delen.