Zero Tolerence Day VGV

Zero Tolerance Vrouwelijke genitale verminking

Zero Tolerence Day VGV

Ieder jaar op 6 februari vragen we op Zero Tolerance Day (ZTD) wereldwijd aandacht voor de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking (VGV). In Nederland doen we dat door tijdens de jaarlijkse ZTD-conferentie kennis, ervaringen en verhalen uit te wisselen met elkaar. Platform 6/2 nodigt je dit jaar uit voor een online conferentie vanuit Het Bibliotheektheater Rotterdam op maandag 8 februari 2021.

In 2021 draait ZTD om ‘Verhalen in de strijd tegen VGV’. Verhalen die staan voor de vele stemmen en de strijd die wereldwijd wordt gevoerd in de aanpak van VGV. Aan de hand van verschillende verhalen nemen we je mee in de wereld van 200 miljoen meisjes en vrouwen die besneden zijn, en de vele meisjes die nog risico lopen. Tijdens de conferentie gaan we o.a. in gesprek met professionals en sleutelpersonen. Hiermee willen we de vele invalshoeken, perspectieven en expertise belichten. We vertellen verhalen waarin iedere vrouw en ieder meisje telt. Na het plenaire programma volgen er verschillende workshops.

Programma (onder voorbehoud)

12:45 – 13:00 Digitale Inloop

13:00 – 15:15 Plenaire sessie

15:15 – 15:30 Pauze

15:30 – 16:30 Workshops

Workshops Zero Tolerance Day

Van VGV naar nazorg – wat houdt een hersteloperatie in? (Op deze workshop kan niet meer ingeschreven worden)

Dokter Refaat Karim legt uit welke (na)zorg beschikbaar is voor besneden vrouwen en wat een hersteloperatie inhoudt, zijn drijfveer: ‘Er komt een vrouw bij mij met een probleem. Ik wil graag helpen dat probleem zo goed mogelijk op te lossen. Als dokter en als mens erken ik dat grote en belangrijke recht op zelfbeschikking.’

Dokter Refaat Karim is een van de weinige plastisch chirurgen in Nederland die hersteloperaties bij besneden vrouwen uitvoert.

De impact van Covid-19 op VGV (Op deze workshop kan niet meer ingeschreven worden)

Covid-19 heeft tot op de dag van vandaag wereldwijd impact op de levens van miljoenen mensen. Helaas heeft COVID-19 ook specifiek invloed op de levens van meisjes en vrouwen in landen waar VGV voorkomt. Annemarie Middelburg gaat tijdens deze workshop in op de toename van VGV in bepaalde Afrikaanse landen sinds de start van de pandemie. Ook bespreekt ze wat dit betekent voor meisjes in Nederland die risico lopen op VGV.

Annemarie Middelburg; Middelburg Human Rights Law Consultancy

Workshop Theatervoorstelling ‘Hechting’

Het confrontatietheaterstuk ‘Hechting’ is een effectief en laagdrempelig middel om groepen, die te maken hebben of kunnen krijgen met vrouwelijke genitale verminking, te bereiken. Bij het theaterstuk ‘Hechting’ staan het bespreekbaar maken van de problematiek, het creëren van bewustwording en het bieden van nazorg centraal. Tijdens deze workshop zal het theaterstuk Hechting gespeeld worden.

Uitvoering door Stichting me & society. Workshop en dialoogbegeleider Patricia Gruber.

Een verhaal vanuit een land waar VGV traditie is… (Op deze workshop kan niet meer ingeschreven worden)

Tijdens deze workshop van ZTD2021 focussen we op een verhaal in de strijd tegen VGV vanuit een internationaal perspectief. We volgen een vrouw in Sierra Leone die, ondanks het feit dat het merendeel van de vrouwen in haar land besneden is, er bewust voor kiest om zich niet te laten besnijden. Wat was de motivatie voor deze keuze en heeft deze keuze haar leven beïnvloed en zo ja, op welke manier? En zou zij ouders aanraden om hun dochters wel/niet te laten besnijden en waarom?

Delphine van der Zee, Plan International Nederland
Linda Barry, Defence for Children – ECPAT Nederland
Liselot Bloemen, Defence for Children – ECPAT Nederland

Aanmelden

Meld je via de knop hieronder aan voor Zero Tolerance Day op maandag 8 februari en geef je eerste en tweede voorkeur voor een workshop door. Indeling van de workshops vindt plaats op volgorde van inschrijving. Ongeveer een week voor Zero Tolerance Day ontvang je een e-mail met informatie en link voor deelname.

Meld je aan voor Zero Tolerance Day

Platform 6/2

Platform 6/2 is een samenwerkingsverband tussen Defence for Children-ECPAT Nederland, Federatie Somalische Associaties Nederland (FSAN), Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen en Plan International Nederland.

Dit jaar wordt het Platform ondersteund door de gemeente Rotterdam en Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond.