Printversie 

Corona, thuis blijven en school. Wat kan je doen?

Hoi, ik ben Sarah, en dit zijn mijn zoon en dochter. Mijn zoon zit op de middelbare school. Mijn dochter zit in groep 7 van de basisschool. Ze zijn veel thuis, door het Coronavirus.

Vanaf 18 januari gaan de scholen weer open.

Mijn zoon en dochter doen thuis veel werk voor school. Soms op papier, dan hebben ze boekjes van school. Soms op de computer, dan zet de juf of meester opdrachten op het internet klaar. De juf of meester kijkt via het internet wat de kinderen hebben gedaan.

Mijn man en ik helpen onze kinderen om goed te kunnen leren. Zonder veel stress. Op deze pagina vind je tips hoe je dat kan doen.

Leren en spelen zonder stress

Het is een spannende tijd met het Corona-virus. Daarom vinden we het belangrijk dat de kinderen geen extra stress krijgen. Als ze de hele dag thuis zijn, werken ze niet meer dan drie uur voor school.

We verdelen die uren over de dag. ’s Ochtends een beetje en s’ middags een beetje. Als je hier klikt vind je een papier waarop je de tijden kunt invullen. Dit papier kan je printen en bijvoorbeeld op de muur plakken.

De andere uren doen ze dingen die ze zelf leuk vinden. Bijvoorbeeld TV kijken, computerspelletjes doen of video-bellen met vrienden. Maar ook tekenen, knutselen, muziek maken, zingen, dansen, bewegen of een boek lezen. De kinderen spelen ook elke dag buiten. Als je hier klikt vindt je elke dag een nieuw idee voor iets leuks.

We zijn gewoon ouders

We helpen onze kinderen als ze leren voor school. Maar we zijn geen juf of meester. We blijven gewoon ouders. We hoeven dus ook geen les te geven. We hoeven de lessen van de kinderen niet allemaal te begrijpen. Maar we kunnen de kinderen wel ondersteunen.

Soms denken ouders dat ze niets kunnen doen voor hun kinderen. Omdat ze niet weten hoe de school werkt, op het internet. Of omdat de ouders een andere taal spreken. Toch kun je je kinderen helpen. Je helpt ze door aandacht te geven.

Aandacht geven

We geven de kinderen en hun schoolwerk veel aandacht. Dat vinden ze fijn.

We vragen bijvoorbeeld:

 • Wat ga je doen vandaag?
 • Wat ging er goed? Wat vond je makkelijk?
 • Wat ging er niet zo goed? Wat vond je moeilijk?

Ook geven we de kinderen complimenten. Bijvoorbeeld:

 • Wat ben je goed aan het werk!
 • Ik vind het knap dat je zelf je schoolwerk maakt

Verschil tussen leren en spelen

De kinderen doen hun schoolwerk aan tafel. Als de kinderen klaar zijn met leren doen ze alle schoolspullen in hun schooltas. En als ze klaar zijn met bijvoorbeeld knutselen ruimen ze alle spullen weer op. De kinderen maken zo goed verschil tussen leren en spelen. Zo lijkt de dag een beetje op een gewone dag op school.

Soms willen meer kinderen, en ook de ouders, op de computer werken. Maak dan afspraken hoe laat iedereen op de computer mag. Dit kan je hier invullen.

Contact met school

De juf of meester vindt het fijn om elke week even met de kinderen te praten. Bij kinderen die nog niet naar school gaan doen zij dat meestal via de computer. Ook spreken zij soms met de ouders.

Misschien heb je vragen voor de juf of meester. Dan kan je altijd de school bellen. Je kan bijvoorbeeld:

 • vragen wanneer de school gaat beginnen. En hoe de school dat gaat doen.
 • vragen over de lessen en het huiswerk
 • vertellen dat je thuis geen computer of internet hebt en vragen of de
  school kan helpen
 • iets vragen over opvoeding

Soms is het voor ouders en kinderen te moeilijk om thuis te leren voor school. Bijvoorbeeld omdat er teveel stress is, of ruzie. Dan mogen de kinderen soms eerder of vaker naar school. Je kunt de school van je kind
bellen voor meer informatie.

Wil je nog meer lezen over corona, thuis blijven en opvoeding? Klik dan hier.
Alle begrijpelijke informatie over het coronavirus van Pharos vind je hier.


Deze informatie is ontwikkeld door Pharos in samenwerking met het Nederlands Jeugdinstituut. Hij is getest met taalambassadeurs van Stichting ABC.

Deze website wordt geregeld aangepast n.a.v. nieuwe ontwikkelingen en adviezen. Meld je aan voor de contactlijst en we houden je op de hoogte over updates.

Aanmelden