Handleiding

Leidraad Medische zorg voor vrouwen en meisjes met vrouwelijke genitale verminking (VGV)

Aanbevelingen voor medische, psychosociale en seksuele zorg aan meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van meisjesbesnijdenis.

NVOG, KNOV, NHG, NVVS, NVPC, AJN, Pharos en FSAN

Publicatie Prijs
Download pdf gratis Download
Bekijk pdf gratis Open

Over deze leidraad

Dit document dient als leidraad voor de medische zorg voor vrouwen en meisjes na vrouwelijke genitale verminking (vgv). In de leidraad vind je informatie over de korte- lange termijn gevolgen van vgv, de zorg en begeleiding van deze vrouwen en de reconstructie van VGV. Ook lees je informatie over de wetgeving rondom vgv in Nederland.

Meisjesbesnijdenis / vgv

In Nederland worden we vanaf het begin van de jaren negentig geconfronteerd met vrouwelijke genitale verminking (vgv), ook wel meisjesbesnijdenis genoemd. Dit komt door de immigratie van vrouwen uit landen waar vgv gangbaar is. De bestrijding van meisjesbesnijdenis is complex en vraagt om een brede en gerichte aanpak. Heb jij te maken met meisjes of vrouwen die (mogelijk) besneden zijn of het risico lopen besneden te worden? Pharos zet zich als landelijk expertisecentrum sinds 1993 in voor de strijd tegen vgv. Je kunt bij ons terecht voor informatie en advies.

Meer over Meisjesbesnijdenis / vgv

Meer materiaal over dit thema

Meisjesbesnijdenis / vgv
Naar boven