Hoe weet je dat iemand dementie heeft?
Bij migranten komt dementie drie tot vier keer vaker voor. Toch is dementie voor veel Turkse, Chinese, Molukse, Surinaamse of Marokkaanse ouderen een onbekende ziekte. Veel ouderen hebben wel klachten die lijken op dementie. Maar ze gaan vaak niet naar de dokter. Bijvoorbeeld omdat ze denken dat de klachten horen bij ouder worden. Maar hoe weet je dat iemand dementie heeft?
Hoe herken je dementie?
Soms veranderen mensen als ze ouder worden. Ze doen soms anders dan toen ze jonger waren. Misschien maak je je daar zorgen over. Je wilt weten wat er aan de hand is. Is het dementie? Of iets anders? Hoe weet je dat? Dementie is soms moeilijk te herkennen.
In het filmpje hieronder zie je mantelzorger Güleç. Zij vertelt over de tijd toen haar ouders dementie kregen. Ook hoor je welke hulp je kunt krijgen als je nog niet zeker weet of iemand dementie heeft. En de zorgverlener vertelt wat de problemen zijn als migranten dementie krijgen.
Video's
Hoe kun je je familie vragen je te helpen?
Als je veel voor iemand zorgt, zie je veel. Vaak zie jij meer dan andere mensen. Bijvoorbeeld, als familie op bezoek komt, kan iemand met dementie heel gewoon doen. Zij snappen dan niet waarover jij je zorgen maakt. Dat maakt het moeilijk erover te praten. De filmpjes kunnen je dan helpen. Je kunt die filmpjes aan de familie laten zien. En dan kun je ze vertellen dat jij dit ook meemaakt als mantelzorger. Dat er iets niet goed is, maar dat je niet precies weet wat. Misschien is het dementie.
Hoe begin je het gesprek?
- Ben je bezorgd? Praat dan met de dokter. Die kan helpen om er met de familie over te praten.
- Bedenk wat een goed moment is om met de familie te praten.
- Bedenk vooraf wat je wil vertellen. Vertel wat je ziet. Vertel over je zorgen. En vertel ook wat je doet om voor iemand te zorgen.
- Bedenk ook vooraf wat je de familie wil vragen.
- Soms wordt familie boos of snappen ze je niet als je met ze over de ziekte dementie praat. Want het kan zijn dat zij de problemen niet zien. Mensen vinden het moeilijk om te praten over de dementie van hun ouders of hun partner. Geef ze dan de tijd om zelf te zien wat de problemen zijn.
- Praten over dementie is moeilijk. Bedenk dat het niet erg is als iedereen even niets zegt. Dan kan iedereen even goed nadenken.
- Probeer aan het eind van het gesprek afspraken met elkaar te maken.
- Lukt het niet om het met elkaar eens te worden? Dat is niet erg. Blijf wel met elkaar praten.
Hoe weet je dat iemand dementie heeft?
Het is niet makkelijk om te weten of iemand dementie heeft. Ook dokters vinden het moeilijk om dementie te herkennen bij oudere migranten. Bijvoorbeeld, kan iemand niet goed praten door dementie? Of kan iemand de Nederlandse taal niet goed? Hieronder staat een aantal websites die je kunnen helpen:
- Wachtkamervideo’s.
- De gratis informatiebrochure ‘Is het dementie’.
- Podcast: Saziye is vergeetachtig, hoe kun jij haar helpen?
- Begrijp je lichaam: dementie.
- Signaalkaarten (Hogeschool Rotterdam).
- SignaLeren en informatie voor mantelzorgers met een Turkse of Marokkaanse achtergrond (Alzheimer Nederland).
Werk je in de zorg?
Ben je professional in de zorg voor mensen met dementie? Bekijk dan de informatie voor professionals.