Nieuws

Het laatste nieuws van Pharos.

Als het over (besparen van) geld in de zorg gaat, betalen mensen in kwetsbare posities de hoogste rekening

weblog door Patricia Heijdenrijk

Lees meer

Shakib Sana nieuw lid Raad van Toezicht

Huisarts en onderzoeker Shakib Sana is per 30 november 2023 benoemd als lid van de Raad van Toezicht van Pharos

Lees meer

Vier jonge vaders over het vaderschap: wat is er lokaal nodig?

Vier jonge vaders spraken tijdens een spiegelbijeenkomst in Amsterdam-ZuidOost over hun ervaringen als het gaat om zwangerschap, geboorte en de eerste levensjaren van hun kind. Dat deden ze in het bijzijn van (lokale) professionals.

Lees meer

Verslag symposium Zorg en Welzijn Arbeidsmigranten: ‘Persoonlijke benadering helpt’

Tijdens dit symposium werd in Het Huis Utrecht stilgestaan bij de ontwikkelingen rond zorg en welzijn voor EU-arbeidsmigranten.

Lees meer

Inclusief onderzoek doen: verslag scholingsdag voor jonge promovendi

Pharos organiseerde onlangs een scholingsdag voor jonge promovendi van grote dementieonderzoeken over inclusief onderzoek doen.

Lees meer
Weblog
/ weblog door Patricia Heijdenrijk

Discriminatie in de zorg: ‘Er zijn al zoveel ervaringsverhalen gedeeld: het is de hoogste tijd voor een volgende stap’

Discriminatie is een pijnlijk onderwerp dat diep geworteld is in onze gezondheidszorg. Hoewel er mooie ontwikkelingen zijn, gaat de verandering akelig traag. Het is hoog tijd om samen op te staan en een einde te maken aan discriminatie in de zorg.

Lees meer

Op weg naar een gezondheidsvaardige organisatie

Vorig jaar hebben 350 organisaties in de gezondheidssector met de gratis ‘Test: Hoe begrijpelijk is mijn gezondheidsorganisatie voor iedereen?’ gekeken of zij een begrijpelijke en toegankelijke organisatie zijn. In dit artikel lees je de uitkomsten en krijg je tips over dit thema.

Lees meer

De Klantroute Kraamzorg: toegankelijke kraamzorg voor gezinnen in kwetsbare situaties

Jaarlijks krijgen in Nederland meer dan 29.000 vrouwen te weinig of zelfs helemaal geen kraamzorg. Vooral vrouwen met een lage opleiding, een laag inkomen, een migratieachtergrond, of vrouwen die de Nederlandse taal niet voldoende beheersen of laaggeletterd zijn. Deze vrouwen (en hun partner) ontvangen niet de zorg die zij en hun pasgeboren baby's nodig hebben, wat een risico vormt voor zowel moeder als kind. Om kraamzorg voor iedereen toegankelijker te maken, introduceren Pharos en ErasmusMC de 'Klantroute Kraamzorg'.

Lees meer

Prijsvraag: Hoe werk jij samen met de mensen voor wie je iets maakt?

Laat ons weten hoe jij als professional in de zorg preventie, of welzijn samenwerkt met je doelgroep en win een bijzondere prijs!

Lees meer

Nieuw: drie kennisdossiers over inclusieve dementiezorg en dementiepreventie

In de drie nieuwe kennisdossiers zet Pharos feiten, risico’s, aandachtspunten en aanbevelingen over inclusieve dementiezorg en dementiepreventie op een rijtje voor zorgprofessionals en beleidsmakers.

Lees meer
Weblog
/ weblog door Patricia Heijdenrijk

Brede verantwoordelijkheid om gezondheidsverschillen te verkleinen

De transformatie in de zorg kan leiden tot grotere gezondheidsverschillen, waarschuwt directeur Patricia Heijdenrijk van Pharos – expertisecentrum gezondheidsverschillen. Om dat te voorkomen speelt de brede eerstelijns zorg een cruciale rol. Gemeenten en zorgverzekeraars zouden daar bij het verdelen van de transformatie - en reguliere middelen op moeten inzetten.

Lees meer