Nieuws

Het laatste nieuws van Pharos.

De zorg voor oudere migranten moet en kan beter

weblog door Patricia Heijdenrijk

Lees meer

Wat vind jij van Pharos? – Vul onze vragenlijst in

We willen graag weten welk beeld mensen hebben van Pharos, hoe zij ons kennen en wat ze van ons verwachten. Als we dat weten, kunnen we onze ondersteuning verder verbeteren. Wil jij ons helpen door deze vragenlijst in te vullen? Het duurt ongeveer 5 minuten.

Lees meer

‘Ik wil dat iedereen in rust afscheid kan nemen van het leven’

“Een palliatieve patiënt met een migratieachtergrond vertegenwoordigt niet een groep. Het is een mens. Ga met deze mens in gesprek.” Palliatieve zorg bereikt mensen met een migratieachtergrond niet voldoende. Betere voorlichting is cruciaal. Drie vragen aan Fatoş Ipek-Demir, projectleider van In gesprek over leven en dood.

Lees meer

Nieuw: wachtkamervideo’s over dementie bij migrantenouderen

We ontwikkelden video’s, of geanimeerde beeldverhalen, die eenvoudig uitleggen wat dementie is. Ze zijn gericht op migrantenouderen met dementie en hun familie en mantelzorgers. Ideaal om te tonen in wachtkamers waar deze mensen komen, bijvoorbeeld bij de huisarts, apotheker of in ziekenhuizen.

Lees meer

Beeldverhalen helpen zwangere vrouwen met stoppen met roken

Vaak willen vrouwen wel stoppen met roken als ze zwanger zijn, maar het lukt niet altijd. 7 op de 100 zwangere vrouwen rookt door. Ook al kennen ze de risico’s en nemen ze het stopadvies van hun zorgverlener serieus. Met nieuwe, begrijpelijke materialen kunnen zorgverleners hen nog beter helpen. Ontwikkeld samen met de vrouwen om wie het gaat.

Lees meer

Handen ineen voor toegankelijke en betrouwbare eHealth voor iedereen

Het aanbod aan eHealth-toepassingen is de laatste jaren explosief gegroeid. Maar hoe betrouwbaar, begrijpelijk en toegankelijk zijn al deze toepassingen? We slaan met het National eHealth Living Lab (NeLL) de handen ineen om te werken aan betrouwbare en toegankelijke eHealth voor iedereen; ook voor de grote groep mensen in Nederland die minder digitaal vaardig is. Vandaag werd deze samenwerking officieel bekrachtigd in bijzijn van het ministerie van VWS.

Lees meer

Actuele cijfers meisjesbesnijdenis in Nederland

Op 1 januari 2018 wonen in Nederland bijna 41.000 vrouwen die zijn besneden. Naar schatting lopen 4.200 meisjes de komende 20 jaar risico op besnijdenis. Dat blijkt uit onderzoek van Pharos in opdracht van het ministerie van VWS.

Lees meer

VraagApp geeft gebruiker de hoofdrol bij ontwikkeling

“Er zijn veel mensen voor wie het prettig is om in eenvoudige taal en op een persoonlijke manier snel antwoord te krijgen op een vraag waar ze mee worstelen”, zegt Frank Schalken, directeur en oprichter van de VraagApp.

Lees meer

De Stopcoach van start: app en persoonlijke begeleiding helpen rokers met stoppen

De Stopcoach is een nieuwe, laagdrempelige app die mensen kan helpen bij stoppen met roken. De app is toegankelijk en begrijpelijk, en hij wordt alleen ingezet in combinatie met persoonlijke begeleiding.

Lees meer

13 PROTECT-sleutelpersonen getraind als voorlichters seksueel geweld

Het Europese PROTECT-project is gericht op het voorkomen van seksueel en gender-gebaseerd geweld tegen migranten en vluchtelingen. Ook wil het project nationaal en internationaal de hulp aan slachtoffers versterken. In Nederland zijn met dat doel sleutelpersonen getraind die nieuwkomers over seksueel geweld kunnen voorlichten.

Lees meer

‘Het gaat om gewone kinderen in buitengewone situaties’ – Conferentie Welbevinden Vluchtelingenjeugd

Een warm thuis, een fijne school, genoeg vrienden. Het zijn juist alledaagse zaken die jonge vluchtelingen in Nederland helpen bij het verwerken van de nare ervaringen die ze achter de rug hebben. Professionals kunnen hier volgens Europese experts een grote rol in spelen. Ilse Derluyn, onderzoeker sociale pedagogiek, wijst op het belang van verbinding. Met het nieuwe land én het land van herkomst.

Lees meer