Nieuws

Het laatste nieuws van Pharos.

Grote onzekerheid in Nederland over veiligheid coronavaccinatie

Lees meer

Begrijpelijker voorlichtingsmateriaal door gebruik van beoordelingsinstrument

Een team onderzoekers beoordeelde de begrijpelijkheid van een menukaart over familiparticipatie bij IC-patiënten met behulp van het VBI.

Lees meer

Zorgverleners passen terugvraagmethode toe bij uitleg nieuwe medicijnen

In de Utrechtse wijk Kanaleneiland gaan huisartsen en apotheekmedewerkers de terugvraagmethode gebruiken bij hun uitleg aan patiënten over een nieuw geneesmiddel.

Lees meer

Nieuw beeldverhaal over trauma en nu ook animaties over veelvoorkomende psychische problemen

Met deze beeldverhalen kunnen huisartsen, scholen, jeugdhulp en wijkteam jongeren en hun ouders/verzorgers beter informeren over psychische problemen.

Lees meer

Nieuw: Begrijpelijke video over stress

Deze korte animatie laat zien wat er in je lijf en hoofd gebeurt bij langdurige stress en wie je daarmee kan helpen.

Lees meer

Grote ongelijkheid bestrijd je door mensen ongelijk te behandelen – 6 actiepunten om de kloof te dichten

Mensen met lager inkomen vaker dood door corona.

Lees meer

Nieuw: artikel ‘Vragenlijsten voor iedereen, de basis voor goede zorg’

Een goede vragenlijst is toegankelijk als mensen met verschillende achtergronden en niveaus van gezondheidsvaardigheden ze kunnen vinden, openen en invullen.

Lees meer
Weblog
/ weblog door Aldien Poll

(Niet) Iedereen Telt Mee

De medische zorg in Nederland wordt steeds beter, zeker in vergelijking met andere Europese landen. Maar voor wie vroegtijdig ziek wordt en doodgaat omdat die geprezen zorg hem niet heeft geholpen of zelfs heeft bereikt, is die goednieuwsshow betekenisloos. De zorg wordt beter. Gezondheidsverschillen worden - ondanks alle inspanningen - groter. Een pleidooi voor het dichten van de kloof.

Lees meer

Zorgverleners en vrijwilligers krijgen veel vragen over coronavaccinaties; wat kunnen zij doen?

Net als vele anderen hebben oudere migranten vragen of maken zich zorgen over de veiligheid en bijwerkingen van de coronavaccins.

Lees meer

Video: Onbegrijpelijke voorlichting heeft grote gevolgen – het kan anders

Zo’n 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen en schrijven. Bijna de helft van deze groep is ‘autochtoon’. Als zij geschreven, talige voorlichting niet begrijpen, ligt dat niet aan hen, maar aan die voorlichting. Onbegrijpelijke voorlichting kan grote gezondheidsgevolgen hebben. Dat raakt niet alleen deze grote groep ‘laaggeletterden’, maar nog veel meer mensen in Nederland. Zeker nu tijdens de coronapandemie. Het moet en kan anders.

Lees meer

#Meedoen – ook voor vrouwen in het azc

Ruim één derde van de bewoners van asielzoekercentra (azc) is vrouw. Zij kunnen, net als alle andere bewoners, meedoen aan verschillende activiteiten in en rondom het azc. Maar de vrouwen zien we niet allemaal terug bij deze activiteiten. Daar doen over het algemeen meer mannen aan mee dan vrouwen. Hoe komt dat? En wat kunnen we hier aan doen? We zochten het uit

Lees meer