Nieuws

Het laatste nieuws van Pharos.

Gezondheidsverschillen succesvol aanpakken: het kan

weblog door Patricia Heijdenrijk

Lees meer

Nieuwe e-learning met virtuele patiënten over samen beslissen: ‘Goed Begrepen’

Hoe herken je dat een patiënt moeite heeft om informatie te begrijpen? Hoe pas je je communicatie aan? En hoe kun je met deze patiënten komen tot samen beslissen? In de gratis e-learning ‘Goed Begrepen’ leren medisch specialisten, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen beter aan te sluiten op het niveau van de patiënt. In de e-learning oefent de zorgverlener met virtuele patiënten en krijgt direct feedback op de gesprekken.

Lees meer

Testen van online patiëntportalen: “Erg nuttig en leerzaam om de taalambassadeurs met ons product aan het werk te zien”

Voor het programma OPEN testten wij samen met taalambassadeurs de afgelopen tijd online patiëntportalen. Deze portalen zijn websites of apps waar een patiënt zijn eigen medische gegevens en informatie over huisartsbezoeken kan vinden.

Lees meer

Preventieactie vgv: hoger risico op meisjesbesnijdenis in vakantie

Deze praktische instrumenten voor JGZ-organisaties en scholen helpen bij het signaleren en voorkomen van dreigende meisjesbesnijdenis.

Lees meer

Nieuw: Praatkaarten voor zorgverleners met eenvoudige uitleg over kanker

Pharos begeleidde samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties negen kankerpatiëntenorganisaties bij het ontwikkelen van 29 nieuwe praatkaarten.

Lees meer

“Zonder betrekken doelgroep, geen goede voorlichting”

Dick heeft een oogmelanoom en Liset is verpleegkundige op de poli oogheelkunde/oogoncologie in het LUMC. Samen werkten zij aan praatkaarten voor patiënten met een oogmelanoom.

Lees meer

Proactieve, laagdrempelige en intensieve aanpak nodig bij stoppen met roken

Onderzoek naar werkzame elementen van verschillende stoppen met roken interventies bij mensen in een kwetsbare positie

Lees meer

Nieuwe e-learning: Effectieve communicatie in de zorg

Wat zijn beperkte gezondheidsvaardigheden? Wat kun je doen als zorgverlener? En welke hulpmiddelen kun je inzetten? Op deze vragen geeft de e-learning ‘Effectieve communicatie in de zorg’ antwoord. Professionals in zorg en welzijn doen door deze e-learning nieuwe kennis en vaardigheden over laagdrempelige communicatie op. “Het is breed opgezet en toegankelijk door de video’s. Ik voelde me echt uitgedaagd”, zegt Tineke Bos, leidinggevende bij de Stichting Wijkteams Amersfoort.

Lees meer

Coronarisico bij migranten is vooral een armoedekwestie

Nederlanders met een lage sociaal economische status bezetten onevenredig veel bedden op de Intensive Care. Het aandeel patiënten met niet-Westerse migratieachtergrond valt daarbij op. Deze constatering staat op dit moment volop in het nieuws.

Lees meer

Nieuw: beeldverhalen ADHD, autisme, depressie en gedragsstoornissen in 4 talen

Als ouder wil je altijd goed voor je kind zorgen. Soms heb je hier hulp bij nodig. Als je kind bijvoorbeeld heel erg druk is en snel afgeleid. Of als je kind vaak zonder duidelijke reden boos of verdrietig is. Als je moeite hebt met de Nederlandse taal of met lezen en schrijven, kan het lastig zijn om de juiste informatie te vinden en om hierover te praten met een hulp- of zorgverlener. Daar helpt deze voorlichting bij.

Lees meer

“De bijzonderheid van een baby in de armen van een ander” – sensitieve geboortezorg, hoe doe je dat?

De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor het verdere leven. Elke ouder heeft daar zorg en ondersteuning bij nodig. Bij sensitief werken in de geboortezorg staat het verhaal van de ouders centraal. Hoe luisteren we naar die verhalen? Hoe sluit je aan bij de leefwereld van zwangere vrouwen en gezinnen? Een korte film met vier persoonlijke verhalen was de aftrap van het tweede symposium over Sensitief werken tijdens de eerste 1000 dagen.

Lees meer