Nieuws

Het laatste nieuws van Pharos.

Campagnemaand om zwemveiligheid te vergroten met extra aandacht voor nieuwkomers

Lees meer

Verdiepende kennis over gebruiksvriendelijke patiëntportalen voor ziekenhuizen

Iedereen moet een patiëntportaal kunnen gebruiken, ook mensen die minder taal- en digivaardig zijn. Daarom keken we in drie ziekenhuizen mee bij de implementatie van toegankelijke en begrijpelijke patiëntportalen. De resultaten kun je lezen in een nieuw rapport.

Lees meer

Kansrijke start voor moeders als Marjorie: “Ik had geen zin in een huisbezoek, maar zo kan het dus ook”

Ouders helpen bij een goede en gezonde opvoeding van hun kind. Dat is wat anders dan ze vertellen wat ze moeten doen. In de Utrechtse wijk Overvecht zijn al veel initiatieven om de zorg en ondersteuning van ouders te verbeteren, én om ouders daar meer bij te betrekken.

Lees meer

Minister Hugo de Jonge in gesprek met gemeenten, zorgverleners en moeder voor stimuleringsprogramma Kansrijke Start

Meer dan honderd GIDS-gemeenten (Gezond in de Stad) bouwen aan lokale coalities voor een kansrijke start van kinderen. Vandaag kwamen gemeenten, zorgverleners, de ouders om wie het gaat en minister Hugo de Jonge van VWS bij elkaar in Utrecht voor een startbijeenkomst.

Lees meer

Nieuwe handreiking met tips, voorlichting en een e-learning voor het geven van opvoedondersteuning aan vluchtelinggezinnen

Vrijwilligers die opvoedondersteuning bieden, weten niet altijd hoe zij kunnen aansluiten bij de behoeften van vluchtelinggezinnen. Deze nieuwe materialen helpen hen daarbij.

Lees meer

‘Waardevolle en goed uitvoerbare’ JGZ-interventie SamenStarten erkend als theoretisch goed onderbouwd

SamenStarten is ‘theoretisch goed onderbouwd’. De Erkenningscommissie noemt de interventie voor de jeugdgezondheidszorg (JGZ) ‘waardevol en goed uitvoerbaar’, en roemt de positieve benadering en de samenwerking tussen de diverse ketenpartners.

Lees meer

Nieuwe voorlichtingsfilmpjes over hoe je baby veilig slaapt in Arabisch en Tigrinya

Om nieuwkomers en migranten voor te lichten over hoe zij hun baby veilig kunnen laten slapen zijn er nu vier video’s vertaald in het Tigrinya en het Arabisch.

Lees meer

Sleutelpersoon Lina over gezondheid nieuwkomers: “Werk kan een oplossing zijn, werk geeft iemand weer waarde”

"Geestelijke gezondheid is heel belangrijk om goed te kunnen werken. Soms kunnen statushouders een depressie of trauma verbloemen. Als je iemand dan naar werk stuurt, waar allemaal nieuwe regels zijn, kan hij nog dieper wegzakken. Tegelijk kan werk een oplossing zijn. Daarmee kan iemand zichzelf terugvinden, weer waarde krijgen."

Lees meer

Eenvoudige voorlichting voor vluchtelingen over psychische klachten herzien en in vijf talen

De voorlichtingsfolder ‘Als je stress hebt, veel denkt en slecht slaapt’ is opnieuw uitgegeven. De folder is speciaal herzien en vertaald voor vluchtelingen, maar is ook geschikt voor anderen met vragen over stressklachten.

Lees meer

Opvoedorganisaties presenteren beeldverhalen voor ouders: ‘Eenvoud vraagt lef’

Een beeldverhaal kan ouders helpen die minder taalvaardig zijn, het maken van dat beeldverhaal helpt professionals. “Je leert tijdens het maken weer veel meer over de leefwereld van je doelgroep.”

Lees meer

Nieuwe praatkaarten over kanker en training helpen in communicatie met patiënten

"Ik spreek dagelijks met patiënten die kanker hebben. Dat kan soms erg emotioneel zijn. Ik merk soms dat wat ik zeg of de informatie die ik geef niet altijd goed begrepen wordt, hoe vaak ik het ook probeer." Nieuwe praatkaarten en een training helpen je om beter in gesprek te gaan met kankerpatiënten.

Lees meer