Nieuws

Het laatste nieuws van Pharos.

Ramadan het moment om te stoppen met roken?

weblog door Drs. Marieke Helmus

Lees meer

Nieuw: handboek voor COPD-patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden

Het nieuwe handboek ‘Ik heb COPD, wat kan ik doen?’ is speciaal ontwikkeld voor COPD-patiënten die moeite hebben met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over hun ziekte en gezondheid.

Lees meer

Vroege signalering, begeleiding en participatie essentieel voor geestelijke gezondheid Syrische vluchtelingen

Het SCP-rapport ‘Opnieuw beginnen’ bevestigt hoe belangrijk het is om extra aandacht te hebben voor de psychische gezondheid van Syrische vluchtelingen. Het inzetten op vroege signalering, participatie door vrijwilligerswerk, reduceren van stress en de inzet van sleutelpersonen draagt hieraan bij.

Lees meer

Preventieactie vgv: hoger risico op meisjesbesnijdenis in zomer

Deze praktische instrumenten voor JGZ-organisaties en scholen helpen bij het signaleren en voorkomen van dreigende meisjesbesnijdenis.

Lees meer

Oproep: mensen gezocht in dementiezorg voor invullen vragenlijst

Met een onderzoek onder zorgprofessionals hopen we inzicht te krijgen in hoe de zorg en hulp verbeterd kan worden voor niet-westerse migranten met dementie en hun mantelzorgers. Het duurt ongeveer 5 minuten om de vragenlijst in te vullen. Je hulp wordt zeer gewaardeerd.

Lees meer

Wachten op niets

Akberet Mehari vluchtte uit Eritrea. Ze is pas 4 jaar in Nederland, maar wil hier graag anderen helpen en haar eigen ervaring uitbreiden. Daarom volgde ze onlangs bij ons de training Sleutelpersonen Seksueel Geweld. Tijdens die training las ze dit zelfgeschreven gedicht voor.

Lees meer

Campagnemaand om zwemveiligheid te vergroten met extra aandacht voor nieuwkomers

Jaarlijks verdrinken nog steeds kinderen en volwassenen. Met de Nationale Maand van de Zwemveiligheid - van 17 april tot 17 mei - vragen we extra aandacht voor zwemveiligheid van iedereen. Nieuwkomers, vaak afkomstig uit minder waterrijke landen dan Nederland, hebben een hoger risico om te verdrinken.

Lees meer

Verdiepende kennis over gebruiksvriendelijke patiëntportalen voor ziekenhuizen

Iedereen moet een patiëntportaal kunnen gebruiken, ook mensen die minder taal- en digivaardig zijn. Daarom keken we in drie ziekenhuizen mee bij de implementatie van toegankelijke en begrijpelijke patiëntportalen. De resultaten kun je lezen in een nieuw rapport.

Lees meer

Kansrijke start voor moeders als Marjorie: “Ik had geen zin in een huisbezoek, maar zo kan het dus ook”

Ouders helpen bij een goede en gezonde opvoeding van hun kind. Dat is wat anders dan ze vertellen wat ze moeten doen. In de Utrechtse wijk Overvecht zijn al veel initiatieven om de zorg en ondersteuning van ouders te verbeteren, én om ouders daar meer bij te betrekken.

Lees meer

Minister Hugo de Jonge in gesprek met gemeenten, zorgverleners en moeder voor stimuleringsprogramma Kansrijke Start

Meer dan honderd GIDS-gemeenten (Gezond in de Stad) bouwen aan lokale coalities voor een kansrijke start van kinderen. Vandaag kwamen gemeenten, zorgverleners, de ouders om wie het gaat en minister Hugo de Jonge van VWS bij elkaar in Utrecht voor een startbijeenkomst.

Lees meer

Nieuwe handreiking met tips, voorlichting en een e-learning voor het geven van opvoedondersteuning aan vluchtelinggezinnen

Vrijwilligers die opvoedondersteuning bieden, weten niet altijd hoe zij kunnen aansluiten bij de behoeften van vluchtelinggezinnen. Deze nieuwe materialen helpen hen daarbij.

Lees meer