Nieuws

Het laatste nieuws van Pharos.

De zorg voor oudere migranten moet en kan beter

weblog door Patricia Heijdenrijk

Lees meer

Beeldverhalen helpen zwangere vrouwen met stoppen met roken

Vaak willen vrouwen wel stoppen met roken als ze zwanger zijn, maar het lukt niet altijd. 7 op de 100 zwangere vrouwen rookt door. Ook al kennen ze de risico’s en nemen ze het stopadvies van hun zorgverlener serieus. Met nieuwe, begrijpelijke materialen kunnen zorgverleners hen nog beter helpen. Ontwikkeld samen met de vrouwen om wie het gaat.

Lees meer

Handen ineen voor toegankelijke en betrouwbare eHealth voor iedereen

Het aanbod aan eHealth-toepassingen is de laatste jaren explosief gegroeid. Maar hoe betrouwbaar, begrijpelijk en toegankelijk zijn al deze toepassingen? We slaan met het National eHealth Living Lab (NeLL) de handen ineen om te werken aan betrouwbare en toegankelijke eHealth voor iedereen; ook voor de grote groep mensen in Nederland die minder digitaal vaardig is. Vandaag werd deze samenwerking officieel bekrachtigd in bijzijn van het ministerie van VWS.

Lees meer

Actuele cijfers meisjesbesnijdenis in Nederland

Op 1 januari 2018 wonen in Nederland bijna 41.000 vrouwen die zijn besneden. Naar schatting lopen 4.200 meisjes de komende 20 jaar risico op besnijdenis. Dat blijkt uit onderzoek van Pharos in opdracht van het ministerie van VWS.

Lees meer

VraagApp geeft gebruiker de hoofdrol bij ontwikkeling

“Er zijn veel mensen voor wie het prettig is om in eenvoudige taal en op een persoonlijke manier snel antwoord te krijgen op een vraag waar ze mee worstelen”, zegt Frank Schalken, directeur en oprichter van de VraagApp.

Lees meer

De Stopcoach van start: app en persoonlijke begeleiding helpen rokers met stoppen

De Stopcoach is een nieuwe, laagdrempelige app die mensen kan helpen bij stoppen met roken. De app is toegankelijk en begrijpelijk, en hij wordt alleen ingezet in combinatie met persoonlijke begeleiding.

Lees meer

13 PROTECT-sleutelpersonen getraind als voorlichters seksueel geweld

Het Europese PROTECT-project is gericht op het voorkomen van seksueel en gender-gebaseerd geweld tegen migranten en vluchtelingen. Ook wil het project nationaal en internationaal de hulp aan slachtoffers versterken. In Nederland zijn met dat doel sleutelpersonen getraind die nieuwkomers over seksueel geweld kunnen voorlichten.

Lees meer

‘Het gaat om gewone kinderen in buitengewone situaties’ – Conferentie Welbevinden Vluchtelingenjeugd

Een warm thuis, een fijne school, genoeg vrienden. Het zijn juist alledaagse zaken die jonge vluchtelingen in Nederland helpen bij het verwerken van de nare ervaringen die ze achter de rug hebben. Professionals kunnen hier volgens Europese experts een grote rol in spelen. Ilse Derluyn, onderzoeker sociale pedagogiek, wijst op het belang van verbinding. Met het nieuwe land én het land van herkomst.

Lees meer

Al 1296 keer vrijwilligerswerk door azc-bewoners in Rijswijk via Aan de Slag – Oranje Fonds op bezoek

Het Aan de Slag-team in Rijswijk kreeg bezoek van het Oranje Fonds, dat het programma nog altijd landelijk steunt. Rijswijk laat zien hoe succesvol het programma is in het toeleiden van azc-bewoners naar vrijwilligerswerk samen met Nederlanders. Je leest alles over Aan de Slag op deze nieuwe webpagina.

Lees meer

Nieuw: handboek voor COPD-patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden

Het nieuwe handboek ‘Ik heb COPD, wat kan ik doen?’ is speciaal ontwikkeld voor COPD-patiënten die moeite hebben met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over hun ziekte en gezondheid.

Lees meer

Vroege signalering, begeleiding en participatie essentieel voor geestelijke gezondheid Syrische vluchtelingen

Het SCP-rapport ‘Opnieuw beginnen’ bevestigt hoe belangrijk het is om extra aandacht te hebben voor de psychische gezondheid van Syrische vluchtelingen. Het inzetten op vroege signalering, participatie door vrijwilligerswerk, reduceren van stress en de inzet van sleutelpersonen draagt hieraan bij.

Lees meer