Nieuws

Het laatste nieuws van Pharos.

Discriminatie in de zorg leidt tot minder goede behandeling en zorgmijding

Lees meer

Nieuw: methodiek Seksueel en gendergerelateerd geweld bespreekbaar maken bij vluchtelingenvrouwen

Pharos heeft samen met VOAW een methodiek vastgelegd om seksueel en gendergerelateerd geweld bespreekbaar te maken bij vluchtelingenvrouwen.

Lees meer
Weblog
/ weblog door Patricia Heijdenrijk

Verschil in zorg durven maken

Zorg dreigt minder betaalbaar en toegankelijk te worden. Passende zorg is de oplossing volgens ZIN. Mee eens. Maar alleen als die zorg rekening houdt met de verschillende sociaaleconomische en maatschappelijk omstandigheden waarin mensen leven, met beperkte gezondheidsvaardigheden, onzekere werk- en inkomenssituatie, onbegrijpelijke (medische) informatie of onbereikbaarheid van zorg.

Lees meer

Aleksandra: ‘Toen ik ziek was, zei het uitzendbureau dat ze voor mij tien anderen hadden’

De Poolse Aleksandra kwam als arbeidsmigrant naar Nederland. Maar de wirwar van Nederlandse (zorg)systemen en slechte ervaringen met uitzendbureaus maakten de weg om te wennen lang en hobbelig.

Lees meer

Oud RVT-lid Mohammed Rabbae overleden

Met verdriet hebben we kennisgenomen van het overlijden van Mohammed Rabbae. Rabbae zette zich altijd vol overgave in voor de migrantengemeenschap, hij wordt door velen ‘de woordvoerder van migranten’ genoemd.

Lees meer

Hoger risico op meisjesbesnijdenis tijdens zomervakantie

Deze praktische instrumenten voor JGZ-organisaties en scholen helpen bij het signaleren en voorkomen van dreigende meisjesbesnijdenis.

Lees meer

Nieuw: Oekraïense en Russische beeldverhalen over psychische problemen

Door de komst van Oekraïense vluchtelingen zijn onze beeldverhalen over trauma en depressie nu ook in het Oekraïens en Russisch beschikbaar. Hiermee kunnen huisartsen, scholen, jeugdhulp en wijkteams deze jongeren en hun ouders/verzorgers beter informeren over psychische problemen.

Lees meer

Nederlandse zorg niet goed toegankelijk voor arbeidsmigranten

Pharos deed onderzoek naar de gezondheid en de toegang tot zorg van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europese landen, die veelal laaggeschoold werk doen.

Lees meer

Evert Bloemen: Altijd geïnspireerd door de kracht van de vluchteling

Evert Bloemen neemt deze maand afscheid van Pharos. 'In het vreemdelingenbeleid moet de menselijke maat terug', stelt hij.

Lees meer

Van Ooijen in gesprek met inwoners van Utrecht over chronische stress

Verschillende Utrechters vertelden aan staatssecretaris Van Ooijen hoe groot de invloed van chronische stress is op hun leven.

Lees meer

Vijftien procent van kinderen gaat niet naar tandarts

Vijftien procent van de kinderen tussen de vier en zeventien jaar oud komt nooit bij de tandarts. Bij peuters is dit zelfs 60 procent. In 2020 is dit percentage nog verder omhoog gegaan naar een op de vijf kinderen.

Lees meer