Nieuws

Het laatste nieuws van Pharos.

Een slechte gezondheid is geen keuze

weblog door Patricia Heijdenrijk

Lees meer

Nieuwe e-learning ‘Werken met vluchtelingenkinderen en hun ouders in de kinderopvang’

De komst van jonge vluchtelingenkinderen en hun ouders stelt kinderopvangorganisaties en pedagogisch medewerkers voor uitdagingen in hun dagelijks werk. De nieuwe gratis e-learning ‘Werken met vluchtelingenkinderen en hun ouders in de kinderopvang’ helpt hen met die uitdagingen om te gaan.  

Lees meer

Gezondheidsboek – Wie helpt mij als ik ziek ben? Wat kan ik zelf doen?

Voor veel nieuwkomers in Nederland is het Nederlandse gezondheidssysteem lastig. Ze kennen bijvoorbeeld de huisarts niet. Eigen Risico en eigen bijdrage zijn vaak ook nieuw. Het herziene Gezondheidsboek – Wie helpt mij als ik ziek ben? Wat kan ik zelf doen? geeft begrijpelijke en laagdrempelige informatie over ziek zijn en zorg krijgen in Nederland. Dit boek kan voor iedereen die nieuw is in Nederland helpen. Download het gratis en geef het mee.

Lees meer

Jonge alleenstaande vluchtelingen krijgen hier een tweede familie

‘Ik ben nieuw hier. Ik ken de Nederlandse cultuur niet en ik heb weinig contact met Nederlandse mensen. Ik wil graag beter Nederlands leren. Het zou fijn zijn als iemand mij kan helpen met de Nederlands taal, met huiswerk maken en advies geven als ik iets moet regelen of kopen. En… ook gewoon voor de gezelligheid.’

Lees meer

Test je voorlichtingsmateriaal met deze twee online instrumenten

We ontwikkelden twee online instrumenten om je voorlichtingsmateriaal mee te testen: een checklist en een beoordelingsinstrument. Want is jouw folder, app, website of e-Health wel voor iedereen te begrijpen? Deze twee online instrumenten helpen je hierbij.

Lees meer

Oproep: doe mee met #terugvraagvrijdag

Terugvragen helpt bij goede zorg. De terugvraagmethode is een betrouwbare manier om te checken of je boodschap duidelijk is overgekomen bij je patiënt. Het is goed om elke patiënt te vragen in eigen woorden te vertellen wat jullie zojuist hebben besproken. Op vrijdag 4 oktober vragen we extra aandacht voor deze methode met #terugvraagvrijdag

Lees meer

Saziye is vergeetachtig. Hoe kun jij helpen? – Podcast over dementiezorg

Deze nieuwe podcast gaat over Saziye en haar dochter Esra en de zorgverleners die hen helpen. Hij geeft jou handvatten waarmee je nog beter kunt zorgen voor oudere, niet-westerse migranten met dementie en hun mantelzorgers.

Lees meer

Goed genoeg ouderschap is…met je kind praten, spelen, lezen – Wat vind jij?

Wat moeten ouders doen voor hun kind behalve voorzien in de eerste levensbehoeften? Wij willen graag weten hoe professionals in de zorg en begeleiding van ouders daarover denken. Je helpt ons enorm door je mening te geven over 3 stellingen.

Lees meer

Eenzaamheid bij ouderen met lage SES en migratieachtergrond vraagt om andere oplossingen

Één op de vier ouderen in Nederland voelt zich eenzaam. Er zijn allerlei initiatieven om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Maar slechts weinig oplossingen zijn echt geschikt voor ouderen met een lage sociaaleconomische status of een migratieachtergrond. Dat terwijl zij een hoger risico hebben op eenzaamheid, zeggen onderzoekers Soukaina el Jaouhari en Jennifer van den Broeke.

Lees meer

Begrijp jij het? – Quiz met 9 vragen over informatie, gezondheid en zorg

Niet iedereen kan informatie over gezondheid en zorg vinden, begrijpen en toepassen. We zeggen dan dat iemand 'beperkte gezondheidsvaardigheden' heeft. Dat ligt niet aan iemand zelf, maar aan hoe toegankelijk en begrijpelijk informatie is. Hou jij rekening met de gezondheidsvaardigheden van anderen? Hoe gezondheidsvaardig ben je zelf eigenlijk? Test het met onze quiz.

Lees meer

Nu gratis hoofdstukken Wereldreizigers: lesmethode voor nieuwkomerskinderen op basisschool

Een vluchtelingenkind in de klas heeft extra ondersteuning nodig. Wereldreizigers richt zich op hun sociaal-emotionele ontwikkeling. De lesmethode kan gebruikt worden op zowel reguliere basisscholen als op scholen speciaal voor nieuwkomersleerlingen. Om kennis te maken, bieden we een gratis proefpakket dat je meteen kunt inzetten.

Lees meer