Leven met dementie

Wat gebeurt er als je dementie hebt? Wat zijn de gevolgen van dementie? Welke zorg heeft iemand met dementie nodig? Waar moet je rekening mee houden als je zorgt voor iemand met dementie? Hoe kun je het beste leven met dementie als mantelzorger?

Video's

Tips

Wat helpt om goed te leven met dementie?

Dementie is een ziekte die steeds erger wordt. Ook is de ziekte iedere dag anders. De ene dag gaat het beter. En de andere dag kan het veel slechter gaan. Familie en mensen die zorgen voor iemand met dementie moeten zich steeds aanpassen. Zoals mantelzorgers.

Gezond leven helpt

Voor iemand met dementie is het belangrijk gezond te leven. Bijvoorbeeld door gezond te eten en te bewegen. Hierdoor wordt dementie minder snel erger. Er is geen medicijn voor dementie.

Zorg ook voor jezelf

Zorg je als mantelzorger voor iemand met dementie? Denk dan ook aan je eigen gezondheid. Dan kun je de zorg beter volhouden. Ook de dokter kan je helpen gezond te blijven. En ook de mantelzorgconsulent en de casemanager dementie kunnen je helpen. Kijk voor tips om gezond te blijven op de websites die hieronder staan:

Wat als je partner dementie heeft? Of je vader of moeder?

Zorg je voor je partner die dementie heeft? Of voor je vader of moeder? Bedenk dan dat je niet alleen een patiënt verzorgt. Maar dat je ook elkaars partner bent. Of dat het je vader of moeder is. Probeer daarom ook te genieten van je partner of je vader of moeder. Hieronder staat een aantal tips:

Wat helpt bij het samenzijn?

Geur

Maak samen het lievelingsgerecht van je partner of je vader of moeder. Laat hem of haar meehelpen. Praat met elkaar over hoe lekker het ruikt. Laat je partner of vader of moeder vertellen over herinneringen aan de geur, dit eten en aan koken. Geuren helpen de herinneringen.

Hobby’s

Heeft je partner of je vader of moeder hobby’s? Bijvoorbeeld koken, wandelen, dansen, handwerken of puzzelen? Misschien kun je dit samen doen? Gaat dat niet meer goed? Misschien kun je een oplossing bedenken.

Muziek

Bedenk welke muziek je partner of vader of moeder vroeger mooi vond. Luister er samen naar. Herkent je partner of je vader of moeder de muziek? Van welke muziek wordt je partner of vader of moeder rustig?

Bidden

Is je partner of je vader of moeder gelovig? Soms vindt iemand die dementie heeft het fijn om naar gebeden te luisteren. Of om zelf te bidden. Je kunt daar bij helpen door mee te bidden of de gebeden te laten horen.

Geruststellen

Mensen met dementie zijn vaak in de war. Soms lukken de gewoonste dingen niet meer. Bijvoorbeeld koffie of thee zetten. Dan kunnen ze verdrietig of bang worden. Het is soms moeilijk leven met dementie. Je kunt helpen en je partner of vader of moeder geruststellen. Stel geen vragen die je partner of je vader of moeder niet kan beantwoorden. Daar worden mensen met dementie onrustig van. Doe alles in kleine stappen en zo rustig mogelijk.

Zelf doen

Het is goed dat je helpt. Maar laat je partner of je vader of je moeder ook zo veel mogelijk zelf doen. Oefenen is belangrijk.

Doe de zorg niet alleen. Doe het samen.

Misschien verzorg je je partner, vader of moeder al een hele tijd. Daardoor weet jij het beste hoe je je partner of vader of moeder verzorgt. Daar mag je best trots op zijn.
Anderen weten minder goed wat er nodig is. En weten misschien niet goed hoe ze kunnen helpen. Praat daar samen over. Soms denken anderen dat jij de enige bent die het kan. Omdat jij het al zo lang en goed doet. Maar bedenk dat je zelf ook ziek kunt worden. Probeer daarom samen te zorgen voor iemand met dementie. Dan hou je het langer vol. Dat is voor iedereen het beste. Ook voor je partner of vader of moeder. Hieronder staat een aantal tips hoe je de zorg samen kunt doen.

Samen

  • Maak een lijstje van wat je allemaal doet. Wat zou iemand anders kunnen doen? Waar moet die dan op letten? Als iemand wil helpen, kun je dit lijstje gebruiken.
  • Als iemand gaat zorgen voor iemand met dementie, verandert hun relatie. Iemand met dementie wordt langzaam steeds meer afhankelijk van anderen. Het samen zijn verandert. Wat verandert er allemaal? Hoe voelt dat? Het is goed om hier met familie over te praten. Samen zie je meer dan alleen. Ook kun je elkaar zo helpen.
  • Praat met familie maar ook met de buren over dementie. Leg hen uit dat het een ziekte van de hersenen is, als ze dat niet weten. Buren kunnen helpen door op te letten wanneer het niet goed gaat. Bijvoorbeeld als iemand met dementie verdwaalt. Of ’s nachts op straat is.
  • Komt er iemand op bezoek? Vraag dan of zij iets willen doen. Bijvoorbeeld samen wandelen. Of iets doen in de tuin.
  • Mensen met dementie kunnen in de war raken als een dag heel anders is. Vaak vinden ze het fijn als iedere dag er hetzelfde uitziet. Dat ze iedere dag hetzelfde doen. Praat hierover met anderen. Vertel wat je partner of vader of moeder graag iedere dag doet.

En misschien helpt dit ook bij het leven met dementie:

Apps

Er zijn gratis apps om de zorg met elkaar te delen. Met deze apps kun je ervoor zorgen dat iedereen weet hoe het gaat. Je kunt daarvoor natuurlijk ook een WhatsApp-groep maken.

Winkels in de buurt

Maak afspraken met winkels waar je partner of vader of moeder vaak komt. Zodat zij kunnen helpen. Dan hoeft je partner of je vader of moeder zich niet te schamen als die iets vergeet.

Dokters en verpleegkundigen kunnen je helpen.

De familie geeft vaak de meeste zorg aan mensen met dementie. Maar dokters en verpleegkundigen kunnen de familie bij de zorg helpen. Jij kent je partner of je vader of moeder het best. En weet wat die fijn vindt. Maar dokters en verpleegkundigen weten ook veel. Zij hebben geleerd om mensen met dementie te helpen. En ook om de mensen die voor hen zorgen te helpen: de mantelzorgers. Zij weten veel over dementie. En over de zorg voor mensen met dementie. Bekijk hiervoor de websites die hieronder staan.

Speel het spel 'Tijd van leven'.

‘Tijd van leven’ is een spel om binnen je familie en vriendenkring te praten over ouder worden, ziek zijn en over omgaan met een gezinslid met dementie. Zo leer je elkaar beter kennen. Dat kan helpen goed voor elkaar te zorgen.