Datum

Veilig zwemmen; ook voor jonge nieuwkomers

Datum

In Nederland zijn 871 mensen verdronken tussen 2012 en 2021. Van wie 130 migranten met een niet-Europese herkomst. Vooral bij kinderen en jongeren met een migratieachtergrond is de sterfte door verdrinking ruim negen tot tien keer zo hoog als onder tieners met een Nederlandse achtergrond. Verdrinking is de meest voorkomende niet-natuurlijke doodsoorzaak bij kinderen tussen de 1 en 5 jaar. Dat moet anders. Daarom vernieuwden we de Handreiking Zwemveiligheid Nieuwkomers. In de handreiking lees je wat gemeenten kunnen doen om verdrinkingen te voorkomen.

Wat kunnen gemeenten doen?

VeiligheidNL, Nationale Raad Zwemveiligheid, GGD GHOR Nederland en het COA werken sinds een aantal jaar samen met Pharos om de bewustwording te vergroten over de gevaren van water. Om gemeenten en andere professionals hierbij te helpen, hebben we de Handreiking Zwemveiligheid Nieuwkomers volledig geactualiseerd. Met up-to-date cijfers, praktische tips en adviezen. Maar ook met nieuwe voorbeelden uit de praktijk, om verdrinkingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Meer over zwemveiligheid

Bekijk ook onderstaande materialen:

  • Infographic ‘Zwemmen in rivieren en springen van bruggen, levensgevaarlijk!’ in het Arabisch en Tigrinya.
  • Vlogs over zwemveiligheid: Yasir uit Somalië, Muayad uit Syrië en Robiel uit Eritrea spelen de hoofdrol in de vlogs ‘Yasir Hierrr’. De drie vrienden maken van alles mee in Nederland en komen daarbij veel zwemwater tegen. Deze instructie bevat handvatten voor docenten, voorlichters en begeleiders bij het gebruiken van de filmpjes in lessen, gesprekken en voorlichting.

Naar boven