Discussievragen en -stellingen Klantroute Kraamzorg
Bij elke fase in de klantroute komen drie vragen of stellingen aan bod. Hoe denk jij hierover? Ga ook eens in gesprek met je collega’s, of iemand binnen het geboortezorgnetwerk zoals een verloskundige of jeugdverpleegkundige.
Fase 1: Kraamzorg? Wat is dat?
- Hoe leg jij aan cliënten uit wat kraamzorg is en waarom het belangrijk is?
- Wat kun jij doen om ervoor te zorgen dat andere zorgverleners op tijd goede voorlichting geven over kraamzorg?
- Wie of welke organisaties kunnen helpen bij het geven van voorlichting over kraamzorg? Denk bijvoorbeeld aan een buurthuis of ervaringsdeskundigen.
Fase 2: Veel keuzes! Waarom en wanneer kies je kraamzorg?
- Hoe kunnen we de kraamzorg toegankelijker en begrijpelijker maken voor alle cliënten?
- Welke culturele verschillen kom jij tegen in je werk? Wat voor invloed heeft dat op het beeld dat vrouwen hebben van kraamzorg? Maak een top 3.
- Wat moet je kunnen of weten om te zien of een cliënt minder goed is met taal of moeite heeft om informatie over ziekte en gezondheid te vinden, te begrijpen en toe te passen?
Fase 3: Inschrijven bij een kraamzorgorganisatie
- Hoeveel mensen in Nederland hebben moeite met taal of hebben moeite om informatie over ziekte en gezondheid te vinden en begrijpen?
- Welke 3 aanpassingen kun je bedenken om het aanmelden voor kraamzorg makkelijker te maken? Tip: vul zelf het aanmeldformulier in. Ging het makkelijk of had je moeite met sommige dingen?
- Wat heb jij nodig om de informatie en zorg beter te laten aansluiten op de persoonlijke situaties van je cliënten?
Fase 4: Er komt iemand op bezoek voor een intake
- Wat zijn de 3 belangrijkste dingen die je zou willen verbeteren aan de intake?
- Wat zijn de 3 belangrijkste kwetsbaarheden in een (toekomstig) gezin, waardoor extra zorg en ondersteuning door de kraamzorg nog belangrijker is?
- Wat moet je weten of kunnen om extra zorg en ondersteuning te kunnen geven?
Fase 5: Hoeveel uren is een goede keuze?
- Wat zijn de 3 belangrijkste redenen die je bent tegengekomen bij cliënten om te weinig uren kraamzorg aan te vragen?
- Op welke manier geef je cliënten zo duidelijk en begrijpelijk mogelijk informatie over de kosten van de bevalling en kraamzorg?
- Heb je hier iets voor nodig? Zo ja, wat?
Fase 6: De kraamzorgweek
- Welke 3 dingen moet een zorgverlener sowieso weten over de situatie bij een gezin voordat hij of zij daar zorg gaat geven?
- Stel: jij hebt veel kennis van verschillende culturen en gewoonten rond kraamzorg. Hoe kun jij dit aan andere collega’s leren?
- Wat helpt jou om sneller en makkelijker met collega’s te bespreken wat er anders kan om de kraamzorg te verbeteren (bijv. tijdens een teamoverleg)?