Begrijp je stress! | Chronische stress begrijpelijk uitleggen aan patiënten: hoe doe je dat?
- Vrijdag 8 november 14:30 – 16:00 uur (online)
In dit webinar gaan we in op het belang van een goed gesprek over de rol die stress kan spelen bij het ontstaan van gezondheidsklachten. Ook presenteren we materialen die daarbij ondersteunen. We geven toelichting op de toegevoegde waarde voor de praktijk en hoe je hiermee concreet bijdraagt aan het verkleinen van gezondheidsverschillen.
Achtergrondinformatie
Veel patiënten bezoeken artsen met klachten waarvoor niet direct een medische oorzaak is aan te wijzen. Vaak hebben deze klachten te maken met sociale of financiële omstandigheden die veel stress veroorzaken. Langdurige stress heeft grote gevolgen voor allerlei functies in het lichaam, zowel fysiek, cognitief als mentaal. Jij kan, als arts, effectieve manieren aanbieden om stress te verminderen. Dit voorkomt onnodige medische ingrepen. Deze manier van stress-sensitief werken draagt bij aan een persoonsgerichte benadering. Goede uitleg over de werking van stress is echter ingewikkeld, vooral als er weinig tijd is.
Voor wie is dit webinar
Dit webinar is bedoeld voor beroeps- en zorgorganisaties en medische professionals, waaronder huisartsen, jeugdartsen, bedrijfsartsen, praktijkondersteuners, (jeugd)verpleegkundigen, fysiotherapeuten en andere geïnteresseerden.
Programma (voorlopig)
- Opening door gespreksleider Carola Koper directeur GGD regio Utrecht
- Leven met ongezonde stress- chronische stress en de impact op lichaam, geest en hersenen
Prof. Dr. Maria van den Muijsenbergh, emeritus hoogleraar Radboud UMC/ Pharos - Wat helpt patiënten en zorgverleners om het gesprek over stress te voeren? Wat zijn de behoeften?
Feia Hemke, huisarts en onderzoeker Pharos/ Radboud UMC - Begrijpelijke uitleg over stress. Presentatie van praatplaten, animatiefilms en training
Liesbeth Meuwissen, jeugdarts GGD Regio Utrecht en een Taalambassadeur - Hoe kan ik of mijn organisatie hiermee aan de slag? Wat heb je nodig?
In gesprek met elkaar (breakout rooms)
- Afsluiting met links naar de materialen en praktische mogelijkheden voor ondersteuning