Euro-passie

Cursus over geld en het verwezenlijken van toekomstdromen voor vluchtelingjongeren

Net als iedereen hebben zij wensen en toekomstdromen: vluchtelingjongeren die in Nederland hun leven aan het opbouwen zijn. Wat hebben zij nodig om daar te komen? Hoe werkt het met de bank, leningen en sparen? En wat gebeurt er als jongeren 18 worden en alles zelf moeten betalen?

Voor wie is de cursus bedoeld?

De cursus is toegespitst op de doelgroep van 17 tot en met 23 jaar. Tot hun 18e jaar worden de meeste geldzaken (zoals huur, ziektekosten, verzekeringen) geregeld door de overheid of door ouders. Als de jongeren 18 zijn, moeten ze deze geldzaken opeens zelf regelen. Behoeften en realiteit kunnen dan met elkaar botsen. Om jongeren tijdens deze overgang en erna te ondersteunen bieden we Euro-Passie aan.

Wie kan de cursus geven?

Iedereen die betrokken is bij vluchtelingjongeren, zoals docenten, budgetcoaches en begeleiders, kan Euro-Passie geven.

Euro-Passie: cursus over geld en toekomstdromen

De cursus bestaat uit informatieve en proactieve oefeningen. Hierbij maak je gebruik van film- en fotomateriaal, spelelementen waarbij de jongeren zelf aan de slag gaan en opdrachten die gericht zijn op met elkaar in gesprek gaan. Schrijfopdrachten zijn zo veel mogelijk uit de methode gehouden. Dit is om de aansluiting met en aandacht van de doelgroep niet te verliezen. Ons doel is om de jongeren spelenderwijs financieel zelfredzaam te maken, zodat ze stap voor stap hun dromen kunnen waarmaken.

De cursus bestaat uit drie delen:

Deel 1 bestaat uit een introductiebijeenkomst. Het is een eerste kennismaking en draait om het creëren van een open sfeer. Tijdens deze bijeenkomst komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals:

  • Individuele dromen
  • Verschillen en overeenkomsten met Nederland
  • Veranderingen van 18- naar 18+
  • Ondersteuning bij financiële problemen

Deel 2 bestaat uit vijf bijeenkomsten. Samen met de jongere bepaal je welke onderwerpen je als eerste behandelt. De onderwerpen zijn:

  • Administratiemap
  • Internetbankieren
  • Hoeveel geld krijg ik en wat moet ik betalen?
  • Sparen en verleidingen
  • Lenen, schulden en boetes

Deel 3 is de laatste bijeenkomst. Deze bestaat uit een evaluatie, een vooruitblik en een eindfeest met uitreiking van certificaten.

Informatie

Voor meer informatie en het aanvragen van een cursus kun je terecht bij VluchtelingenWerk Nederland, Pharos en New Dutch Connections.
Kijk op: vluchtelingenwerk.nl/euro-passie

Naar boven