Klinisch geneticus enthousiast gebruiker terugvraagmethode

‘Terugvraagdag is een goed idee’

“Als dokter en begeleider van studenten en coassistenten ben ik een groot voorstander van de terugvraagmethode. Tijdens mijn spreekuur gebruik ik het niet bij iedere patiënt, maar als ik merk dat iemand bijvoorbeeld nauwelijks vragen stelt of als ik twijfel of iemand de informatie begrepen heeft , dan pas ik de terugvraagmethode toe.” Aan het woord is Margreet Ausems, klinisch geneticus bij het UMC Utrecht.

Margreet heeft geen standaardzin die ze gebruikt. Het moet passen bij de patiënt en bij de situatie op dat moment. “Bij het werk van de klinisch geneticus speelt familie een belangrijke rol. Ik vraag vaak: wat vertel je je zoon of dochter of broer of zus over dit gesprek? Genetische informatie is best ingewikkeld en het is heel wisselend of mensen die wel of niet goed begrijpen. Als ik de indruk heb dat het niet goed is overgekomen, probeer ik het nog een keer in begrijpelijke taal uit te leggen.”

Niet alleen zorgverleners

Niet alleen zorgverleners kunnen volgens Margreet de terugvraagmethode gebruiken, ook baliemedewerkers en secretaresses kunnen dit doen. “Zij hebben weliswaar op een andere manier contact met patiënten, maar kunnen wel een sleutelrol vervullen . Bovendien hebben patiënten vaak meerdere onderzoeken in het ziekenhuis. Ze moeten dan langs verschillende afdelingen waar ze steeds nieuwe informatie krijgen. Het is ook dan nuttig om terug te vragen of dit helder is.”

Lees meer over de terugvraagmethode en hoe je dit toe kunt passen in je werk.

Project Erfo4all

In 2016 startte het project Erfo4all: gelijke kansen op erfelijkheidsonderzoek bij borstkanker. Margreet is projectleider. In de praktijk blijkt dat patiënten met een migratieachtergrond of een lage opleiding minder vaak worden verwezen voor erfelijkheidsonderzoek bij (borst)kanker. Erfo4all ontwikkelde een trainingsprogramma voor behandelaars (oncologisch chirurgen en verpleegkundig specialisten) waarin ze onder andere beperkte gezondheidsvaardigheden leren herkennen. Het oefenen met de terugvraagmethode neemt ook een belangrijke plaats in tijdens de training.

De klinisch geneticus zegt dat de deelnemers aan de training heel enthousiast zijn over het gebruik van de terugvraagmethode. “Als je ermee aan de slag gaat, merk je dat het een eenvoudig hulpmiddel is waarmee je veel resultaat boekt. Die ervaring heb ik zelf ook. Naar mijn idee kunnen nog veel meer zorgverleners gebruik maken van de terugvraagmethode. Het werken met de methode moet geautomatiseerd worden: daarom moeten we er aandacht voor blijven vragen. Een jaarlijkse landelijke terugvraagdag is een goed idee.”

Naar boven