Datum

Bloopers: de 7 meest voorkomende onduidelijkheden in voorlichtingsmateriaal

Datum

Eenvoudige voorlichtingsmaterialen ontwikkelen is nog niet zo simpel. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen en schrijven. Veel materialen en informatie over gezondheid, zorg en preventie is voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden (29% van de inwoners van Nederland) niet toegankelijk of begrijpelijk. Daardoor wordt informatie ook vaker niet goed toegepast.

Cover van artikel over Bloopers - de 7 meest voorkomende onduidelijkheden in voorlichtingsmateriaal

Er worden bijvoorbeeld te veel moeilijke woorden gebruikt of te veel basiskennis verondersteld. Dit kan leiden tot meer bezoek aan een huisarts, lagere therapietrouw, verkeerd medicijngebruik of het niet kunnen komen tot een gezondere leefstijl.

Pharos ontwikkelt, test en geeft advies op toegankelijkheid en begrijpelijkheid van informatie, voorlichtingsmaterialen en gezondheidsapps. Daarin wordt altijd samen­ gewerkt met de mensen voor wie de materialen bedoeld zijn. De bevindingen uit de samenwerkingen, testrondes en adviezen zijn geïnventariseerd. In dit artikel leest u daaruit de zeven meest voorkomende onduidelijkheden en natuurlijk ook een aantal goede voorbeelden:

  1. Weinig herkenning in de gebruikte personages of illustraties.
  2. Veel moeilijke woorden of woorden die weinig gebruikt worden.
  3. Beelden zonder heldere lijnen of met te weinig contrast.
  4. Beelden die multi­interpretabel zijn.
  5. Beelden met te veel afleidende details.
  6. Teksten die te klein zijn geschreven of met een onduidelijk lettertype.
  7. Te lange teksten en/of te lange zinnen.
Naar boven