Datum

Gezocht: duo’s met een verhaal

Datum

Foto door: Dan Gold

Ken jij mensen met een heel verschillende sociaal maatschappelijke achtergrond die bevriend zijn of een gemeenschappelijke interesse of connectie hebben? Dan zijn we benieuwd naar hun verhaal en komen we graag met ze in contact! Aan de hand van deze vriendschappen/connecties willen we laten zien dat gezondheidsverschillen niet logisch zijn. Je kunt er niets aan doen waar je geboren wordt en waar en hoe je opgroeit, terwijl dit wel voor een groot deel bepaalt wat je levensverwachting is. Daar moeten we met zijn allen iets aan doen. En wij weten hoe.

Campagneweek

We organiseren daarom van 9 t/m 13 maart een campagneweek waarin we aandacht vragen voor deze onlogische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag inkomen en een laag opleidingsniveau, overlijden namelijk gemiddeld zes jaar eerder dan mensen met een hoog inkomen en een hoog opleidingsniveau. Bovendien krijgt de eerste groep maar liefst vijftien jaar eerder te maken met ouderdomskwalen en -ziekten. Vind jij dat logisch?

Wie zoeken we?

De duo’s die we zoeken zijn bijvoorbeeld twee vrienden of vriendinnen bij een voetbalclub, waarvan de ene in een chique buurt woont en de ander in een aandachtswijk. Of twee collega’s bij een bouwbedrijf, twee fanatieke tuiniers die bevriend zijn geraakt op de volkstuin waar ze allebei een huisje hebben, twee scholieren die bij elkaar in de klas zitten, of twee mensen die regelmatig dezelfde kerk bezoeken maar in totaal verschillende wijken wonen. De één bijvoorbeeld praktisch opgeleid en de ander wetenschappelijk.

Gelijkwaardig in beeld

Door de vrienden in hun gedeelde omgeving te tonen, bijvoorbeeld allebei in het tenue van hun voetbalclub, of allebei met een overall aan in de volkstuin, brengen we ze gelijkwaardig in beeld. En laten we zien dat gezondheidsverschillen grotendeels onzichtbaar zijn. Tegelijkertijd maken we de gezondheidsverschillen zo wél zichtbaar. Zodat we er met zijn allen mee aan de slag kunnen.

Help je mee?

Heb jij een vriend, kennis of collega die een hele andere achtergrond heeft dan jij, of ken jij zulke mensen? En wil jij ons helpen om deze onlogische gezondheidsverschillen in Nederland te verkleinen? Dan zijn we benieuwd naar jullie verhaal! Je helpt daarmee om meer aandacht te krijgen voor een grote maatschappelijke opgave: het verkleinen van gezondheidsverschillen. En je maakt bovendien kans op een diner voor twee.

Meedoen? Stuur een e-mail met je verhaal, motivatie en contactgegevens naar: online@pharos.nl

Naar boven