Datum

“Ik kreeg een kans om mijn stem te laten horen”

Datum

Soufian* vluchtte vorig jaar uit Libanon. “Er zijn veel dingen gebeurd in Libanon. Alles samen heeft ervoor gezorgd dat ik wel moest vertrekken.” Na zijn vlucht zat hij in het azc in Den Helder. “The middle of nowhere”, vertelt Soufian. Er was niets te doen in het azc waar hij zat. Hij zou gek worden als hij alleen in zijn kamer zou blijven zitten. Mentaal had hij het erg zwaar.

Daarom wilde Soufian graag wat gaan doen. Zo kon hij ontsnappen aan zijn gedachten. Helaas was er in Den Helder niets te vinden. Daarom ging hij naar de vrijwilligerscentrale in Amsterdam. Daar kon hij gelukkig wel vrijwilligerswerk gaan doen. Zo leerde hij, via Aan de Slag, Pharos kennen.

Jezelf accepteren

Soufian is homoseksueel. In Libanon weet niemand dat hij op mannen valt. Het wordt daar niet geaccepteerd. Je kunt er zelfs voor in de gevangenis belanden. Soufian heeft het 38 jaar lang moeilijk gehad met zijn seksualiteit. Hij durfde zichzelf niet te zijn in Libanon. Hij was bang. Bang dat mensen aan hem konden zien dat hij homoseksueel is.

Vrijwilligerswerk in Nederland heeft hem geholpen. “Mijn manier van denken veranderde. Ik had minder last van mijn depressieve gevoelens, neerslachtigheid en donkere gedachtes.” Ook kon Soufian zijn seksualiteit door zijn werk beter accepteren. Hij zag dat de Nederlandse cultuur open stond voor iedereen. Ook voor mensen uit de LGBTQI-gemeenschap. Hij hoefde zich hier niet langer te verstoppen, en kon zichzelf zijn.

Een moment is hem bijgebleven. Hij was aan het werk bij de Amsterdam Gay Pride. “Ik weet het nog goed. Ik zag een moeder en een kind. Het kind was een tiener. Ze vroegen me naar de activiteiten voor homoseksuele mannen tijdens de Pride. In Nederland is het normaal om een moeder te zien die haar kind, een homoseksuele tiener, steunt. Dat ben ik niet gewend. Ik ben niet uit de kast gekomen bij mijn ouders. Maar dit hielp me om te zien dat dingen ook anders, en beter kunnen.”

Anderen helpen

Soufian heeft een doel gekregen door het doen van vrijwilligerswerk. Hij helpt andere vluchtelingen. “Door anderen te helpen, help ik mezelf ook. Contact met andere mensen is fijn. Het geeft me rust, ik voel me er sterk door.”

Zijn relatie met het COA gaf hem een afhankelijk gevoel. Uiteindelijk is Soufian een vluchteling die naar het COA moet luisteren. Via Aan de Slag mocht hij tijdens een congres vertellen over zijn vrijwilligerswerk. En wat het voor hem deed. “Ik kreeg een kans om mijn stem te laten horen. Nu luisterden ze naar me. Ik voelde me sterk door wat Aan de Slag me gegeven had.”

Van Aan de Slag naar Meedoen

Door verhalen zoals die van Soufian wilden we het Aan de Slag-project graag een vervolg geven. Een project dat COA-bewoners zo goed helpt, blijven we graag doen. Ook al is dat, door de coronamaatregelen, op anderhalve meter afstand. Juist nu is het belangrijk dat deze bewoners de kans krijgen om mee te doen. Zo belanden zij niet in een isolement, en blijven ze werken aan hun toekomst.

Dat vervolg is er gekomen in de vorm van #Meedoen. Met dit project bieden we COA-bewoners nog steeds vrijwilligerswerk aan. Maar we doen meer. We zorgen ook voor een divers aanbod van activiteiten. Zo ondersteunen we bewoners bij het krijgen van nieuwe sociale contacten. Daarna begeleiden we ze naar onbetaald werk. Dan, als dat lukt, naar betaald werk.[1]

Wat werkt verschilt per persoon. Voor de een kan een kopje koffie drinken op het azc een eerste stap zijn uit een isolement. De ander vindt het fijn om te sporten of (vrijwilligers)werk te doen. Omdat #meedoen dit allemaal aanbiedt, kunnen we elke COA-bewoner via het project bieden wat bij hem of haar past.

Het gaat bij dit project daarom niet alleen om vrijwilligerswerk. We moedigen vluchtelingen ook aan om de Nederlandse taal te leren, en andere Nederlanders te ontmoeten. Bijvoorbeeld via een taalcafé in de bibliotheek, of bij het lokale voetbalteam. Ze kunnen een praatje maken met de buurman terwijl ze de wijktuin onderhouden. Zo kunnen ze écht mee gaan doen in Nederland. Dat is erg belangrijk, want meedoen vanaf dag een is een doel van de nieuwe inburgeringswet die in 2022 ingaat.

Wil je meer weten, of zelf meedoen met dit project? Lees dan hier verder.

*Soufian is een gefingeerde naam. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.

Het AMIF-project Participatie & Taal (#meedoen) wordt mede gefinancierd door de Europese Unie.

[1] Zie ook de participatieladder.

 

 

Naar boven