Nieuw: Interactieve handreiking ‘Brugfuncties tussen huisartsenzorg en sociaal domein’
De verbindende schakels voor passende zorg en ondersteuning
Veel gezondheidsproblemen hebben sociale oorzaken, zoals stress door schulden, eenzaamheid of huisvestingsproblemen. Om mensen in een kwetsbare positie goed te kunnen helpen, is samenwerking tussen zorg en sociaal domein cruciaal. Brugfuncties spelen daarin een sleutelrol: zij slaan de brug tussen huisartspraktijken en welzijnsorganisaties, tussen medisch en sociaal, tussen signaleren en handelen.
Over de handreiking
In opdracht van ZonMw ontwikkelden we de interactieve handreiking ‘Brugfuncties tussen huisartsenzorg en sociaal domein’. Deze handreiking laat zien welke professionals een brugfunctie vervullen en hoe zij bijdragen aan betere samenwerking én betere ondersteuning voor inwoners met complexe hulpvragen. Ook vind je in de handreiking concrete adviezen voor beleidsmakers, gemeenten, huisartsenorganisaties en professionals zelf: van het inrichten van netwerken en het voeren van brede gesprekken tot het investeren in vertrouwen en gezamenlijke leerstructuren.
Inzicht in rollen, praktijkvoorbeelden en succesfactoren
De handreiking biedt een overzicht van brugfuncties op zowel wijkniveau als individueel niveau. Denk aan wijkcoördinatoren, PO-Sociaal, welzijnscoaches, dorpscoördinatoren of sociaal makelaars. Via interviews met professionals uit heel Nederland laat de publicatie zien:
- Hoe deze brugfuncties in de praktijk werken.
- Wat hun taken, competenties en uitdagingen zijn.
- Hoe ze worden gefinancierd en aangestuurd.
- Welke factoren succesvolle samenwerking bevorderen.
Samen bouwen aan een sterke sociale basis
We onderstrepen in de handreiking dat brugfuncties niet alleen zorgen voor betere doorverwijzing, maar ook bijdragen aan een zorgzame samenleving waarin mensen elkaar versterken. Ze voorkomen onnodige medische verwijzingen, signaleren tijdig problemen en bieden een luisterend oor met kennis van lokale ondersteuning.
We moeten ons niet zo krampachtig vasthouden aan al die schotjes in de zorg. De zorg moet terug naar de mensen.
Dorpscoördinator in Grolloo
Wat is nodig voor de toekomst?
Om brugfuncties structureel in te bedden en verder te ontwikkelen, is het van belang dat er heldere afspraken, stabiele financiering en gezamenlijke visie op samenwerking komen. Dat begint bij het erkennen van de waarde van deze functies en het investeren in langdurige samenwerking tussen gemeenten, huisartsenorganisaties en welzijnspartijen. Ook moeten professionals voldoende ruimte en ondersteuning krijgen om hun verbindende rol goed te vervullen — met tijd om samen te leren, te reflecteren en het netwerk in de wijk op te bouwen.
Tot slot is het essentieel dat er regionale en landelijke regie komt op domeinoverstijgende samenwerking, zodat initiatieven niet versnipperen, maar samen bijdragen aan een sterke sociale basis die zorg en ondersteuning écht dichter bij mensen brengt