Datum

Keuzekaarten meer toegankelijk gemaakt

Datum

Om een goede keuze te maken in de behandeling zijn voor diverse aandoeningen Keuzekaarten gemaakt. Zij helpen de patiënt en de zorgverlener bij het bespreken van de behandelmogelijkheden en ondersteunen het Samen beslissen.

Voor mensen die moeite hebben met het lezen en begrijpen van (medische) informatie, zijn tekstuele Keuzekaarten vaak te ingewikkeld. Daarom zijn enkele Keuzekaarten nu doorontwikkeld naar Keuzekaarten in beeld. Met begrijpelijke teksten en ondersteunende afbeeldingen is de Keuzekaart in beeld toegankelijk voor iedereen.

Deze kaarten zijn ontwikkeld met patiëntenorganisaties, wetenschappelijke verenigingen en zorgverleners. Daarnaast zijn alle kaarten getest met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Maar voor iedereen kan de Keuzekaart in beeld een uitkomst zijn. Denk aan emotionele situaties waardoor de patiënt informatie niet goed meer opneemt. Of mensen die sowieso informatie in beeld beter onthouden.

Een van de nieuwe keuzekaarten in beeld

‘De Keuzekaart in beeld geeft een goed overzicht van alle behandelingen. De duidelijke plaatjes zijn een mooie aanvulling op de korte teksten.  We willen de Keuzekaart in beeld dan ook gaan gebruiken voor alle patiënten die voor deze keuze staan’.

Caroline Douma, Internist-nefroloog Spaarne Gasthuis

Bij de kaarten is een beknopte handleiding geschreven. Aan de hand hiervan kunnen zorgverleners de Keuzekaart in beeld eenvoudig in hun praktijk toepassen.

Rond de volgende aandoeningen zijn nu Keuzekaarten in beeld ontwikkeld:

Een Keuzekaart in beeld rond aortaklepstenose volgt in de loop van dit jaar.

Voor organisaties die hun Keuzekaarten ook willen door ontwikkelen naar Keuzekaarten in beeld is een praktische methodiek beschrijving gemaakt.

Alle informatie is te vinden op: https://demedischspecialist.nl/themas/thema/samen-beslissen-0/keuzekaart.

Wilt u meer informatie of heeft u nog vragen? Stuur een mail naar kwaliteit@patientenfederatie.nl.

De Keuzekaarten in beeld zijn gemaakt in samenwerking met Nierpatiënten Vereniging Nederland, Nederlandse Federatie voor Nefrologie, Oogvereniging, Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland, Nederlandse Orthopaedische Vereniging, Longfonds en Patiëntenfederatie Nederland.

De Keuzekaarten in beeld zijn mogelijk gemaakt met KIDZ-gelden

Naar boven