Datum

Nieuw: Begrijpelijke video over stress

Datum

Wat gebeurt er in je lijf en hoofd bij stress die lang duurt? Hoe komt dat? En wie kan je helpen? Op die vragen krijg je antwoord als je deze korte video met getekende plaatjes kijkt. Een dokter, praktijkondersteuner (POH) of iemand uit een wijkteam kan de video gebruiken. Het is handig bij een gesprek met iemand die veel stress heeft. Zo kan hij/zij op een makkelijke manier uitleggen wat stress doet met je gezondheid.

De video is door 4 verschillende taalambassadeurs van Stichting ABC getest. Hadiya Salim was één van de testers. “In het begin had ik veel opmerkingen. Je moest gestudeerd hebben, om alles te begrijpen. Er werd  bijvoorbeeld ‘zorgverlener’ gezegd. Dat is een moeilijk woord. ‘Huisarts’ is veel makkelijker. Ik vond het ook niet goed te zien hoe het poppetje zich voelde. Juist met stress is dat wel belangrijk. En aan het einde wilde ik ook dat goed duidelijk is wie je kan helpen als je stress hebt. Uiteindelijk is het heel goed geworden. Ik snap nu de hele video.”

Stroom of stress?

Marlijn Huitink van Pharos begeleidde het testen van de video. In eerste instantie was de video inderdaad te lastig, merkte zij. “Woorden als hormonen moesten er echt uit.” Ook het in beeld brengen van iemand met stress bleek moeilijk. Hadiya dacht dat het poppetje het koud had of onder stroom stond. Die afbeelding is toen veranderd. Na alle aanpassingen gaven de testers de video een 7.9. Sterke punten zijn: het is kort, tekst en beeld kloppen en de stem die je hoort praat rustig en duidelijk.”

Belangrijk onderwerp

Hadiya werkte als vrijwilliger bij het Rode Kruis met daklozen en ongedocumenteerde migranten. Ze weet uit die tijd hoe erg stress kan zijn. “Iedereen heeft wel eens stress, maar als het lang duurt, kun je bijvoorbeeld niet meer goed nadenken. Of je wordt te dik. Het is dus een heel belangrijk onderwerp. Niet alleen dokters kunnen de video gebruiken, maar ook psychologen en diëtisten. Eigenlijk iedereen die met gezondheid en stress te maken heeft. Een video laten zien, lijkt misschien veel tijd te kosten, maar dat is niet zo. Als je meteen snapt dat jouw buikpijn door stress komt, hoef je niet nog een keer een afspraak te maken. Ik heb nog één tip: vertaal de video in meerdere talen. Dat zou heel handig zijn.”

De video staat ook in de handreiking ‘Leven met ongezonde stress’.

Naar boven