Datum

Nieuw: checklist overbelasting laaggeletterde mantelzorgers

Datum

In de Utrechtse wijk Overvecht komen (oudere) patiënten regelmatig bij hun huisarts met vage klachten, zoals hoofdpijn en buikpijn. Vaak blijkt, wanneer de huisarts, een POH’er of een andere zorgverlener doorvraagt, dat deze patiënten veel mantelzorgen voor hun geliefden en familie. Een veelvoorkomende reden voor hun klachten: overbelasting. Een probleem dat ook zorgverleners in andere wijken zullen herkennen.

Overbelasting bij mantelzorgers kan leiden tot allerlei fysieke en geestelijke gezondheidsklachten. Ook weten de mantelzorger en degene voor wie zij zorgen vaak niet welke ondersteuning zij kunnen krijgen. Mantelzorgers zijn erbij gebaat als hun zorgverlener met hen praat over hun eventuele mantelzorg(over)belasting.

Eerste instrument voor laaggeletterde ouderen

Er zijn al allerlei instrumenten beschikbaar om overbelasting te meten, zoals de Ervaren Druk door Informele Zorg (EDIZ). Helaas zijn de vragen in dit meetinstrument voor mantelzorgers die laaggeletterd zijn te ingewikkeld. Daarom hebben we een aangepast meetinstrument ontwikkeld speciaal voor laaggeletterde ouderen die mantelzorgen. Het is gebaseerd op de ‘3-minuten-check-voor-mantelzorgers’ van Markant – centrum voor mantelzorg in Amsterdam. Op dit moment is het binnen bestaande methoden ook het eerste instrument voor deze groep mantelzorgers. Tijdens het testen van het instrument gaven mantelzorgers aan dat ze het prettig vinden om naar aanleiding van de checklist ook nog een gesprek te krijgen.

Ben je een huisarts, of een andere zorgverlener? En spreek je met laaggeletterde ouderen die mantelzorgen? Dan is de checklist direct inzetbaar in jouw praktijk. Het biedt je zowel een aangepast meetinstrument, als handvatten om een gesprek over overbelasting te houden. De checklist is gratis te downloaden. Wanneer je hem graag op papier wilt ontvangen, betaal je enkel de verzendkosten. De checklists zijn verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.

Download of bestel de checklist hier.

Naar boven