Datum

Nieuw: Praatkaarten voor zorgverleners met eenvoudige uitleg over kanker

Datum

Pharos begeleidde samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties  (NFK) negen kankerpatiëntenorganisaties bij het ontwikkelen van praatkaarten. De praatkaarten bevatten begrijpelijke informatie over kanker in woord en beeld. Ze kunnen worden gebruikt in de spreekkamer om het gesprek tussen zorgverlener en patiënt over de diagnose, behandeling of late gevolgen van kanker te ondersteunen.

Praatkaarten maken de informatie van de zorgverlener beter toegankelijk voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Bijna één op de drie Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Dit betekent dat zij moeite hebben met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Door beperkte gezondheidsvaardigheden bestaat de kans dat mensen de zorgverlener minder goed begrijpen. De kaarten kunnen overigens bij iedere patiënt gebruikt worden. Zeker op momenten dat iemand geëmotioneerd is, bijvoorbeeld na een slechte diagnose, is eenvoudige informatie extra belangrijk.

Consultondersteunend

De praatkaarten geven informatie over verschillende soorten kanker, zoals long-, nier- en schildklierkanker, maar ook over een beenmergpunctie, HPV, seksualiteit met een stoma en palliatieve zorg. “De kaarten geven een eenvoudige uitleg over een type kanker of over een behandeling. De afbeeldingen op de kaart vertellen hetzelfde als de tekst en maken de uitleg en de anatomie nog duidelijker. De kaarten ondersteunen het consult en het samen beslissen, omdat de patiënt zijn ziekte en mogelijkheden beter zal begrijpen”, vertelt Natascha Huijser van Reenen, projectleider bij Pharos. In februari 2019 ontwikkelden verschillende kankerpatiëntenorganisaties al praatkaarten, en nu zijn daar 29 nieuwe kaarten bijgekomen.

Getest door taalambassadeurs

“De praatkaarten zijn door de kankerpatiëntenorganisaties geschreven en vervolgens getest door taalambassadeurs van Stichting ABC. Taalambassadeurs zijn mensen die beperkt taalvaardig waren of zijn. Hierdoor weten we dat de praatkaarten begrijpelijk zijn voor de doelgroep”, vertelt Rianne van Pijkeren, projectleider bij NFK. “Doordat de patiëntenorganisaties de inhoud van de kaarten bepalen, is er materiaal gemaakt waar ook behoefte aan is. Zij weten het best welke thema’s belangrijk zijn voor hun achterban.”

Bekijk de praatkaarten hier

Bekijk de methodiekbeschrijving en leer hoe je als organisatie zelf een praatkaart maakt

 

Naar boven