Datum

Corona-virus of coronavirus?

Datum

De officiële spelling is coronavirus. Toch gebruiken wij een hoofdletter en een koppelteken. Dat is begrijpelijker. We leggen hier uit waarom.

De officiële spelling is ‘coronavirus’, maar wij gebruiken in eenvoudige informatie de spelling ‘Corona-virus’. Het woord ‘coronavirus’ is te lang en te ingewikkeld voor mensen die moeite hebben met lezen. Door een hoofdletter te gebruiken zien mensen beter dat ‘Corona’ of ‘Corona-virus’ een los woord is, bijvoorbeeld in een zin. Door het koppelteken wordt een woord leesbaarder. Dus: Corona-virus, Corona-crisis, Corona-patiënten. Dit is getest met taalambassadeurs.

In voorlichting gebruiken we nu ‘1,5 meter’

Aan het begin van de coronacrisis bleek uit het testen met taalambassadeurs van Stichting ABC dat ‘1,5 meter’ niet voor iedereen begrijpelijk is. Daarom gebruikten we in eenvoudige voorlichting tot nu ‘2 meter’. Dat bleek begrijpelijker. Inmiddels zien en horen mensen al weken overal ‘1,5 meter’. ‘2 meter’ kan dan juist verwarrend zijn.

We vroegen daarom via een poll of we onze voorlichting moeten aanpassen. De meerderheid van de mensen die de poll heeft ingevuld, wil graag dat we ‘1,5 meter’ gebruiken. Ook kregen we veel suggesties over hoe we dat begrijpelijk in beeld kunnen brengen.

In de recentste versie van de coronainformatie gebruiken we daarom vanaf nu ‘1,5 meter’. We kijken nog naar de beste manier om dit uit te leggen met een plaatje. Dat plaatje en de tekst zullen we testen met taalambassadeurs. Daarna passen we de voorlichting uiteraard weer aan.

Maatregelen en adviezen over het Coronavirus

Bekijk de laatste maatregelen en adviezen over het Coronavirus in begrijpbare taal. Ook vind je daar verschillende vertalingen.

Niets missen van de laatste updates? Meld je aan voor onze updates.

 

Naar boven