Datum

Ruim 16.000 keer vrijwilligerswerk gedaan door bewoners azc’s via Aan de Slag

Datum

Vandaag, op Nationale Vrijwilligersdag, worden vrijwilligers extra in het zonnetje gezet. Daarom ook aandacht voor deze mooie mijlpaal voor Aan de Slag, de methode om bewoners van asielzoekerscentra te betrekken bij vrijwilligerswerk in de gemeente. Azc-bewoners, Nederlanders en organisaties zijn al meer dan 16.000 keer aan elkaar gekoppeld voor vrijwilligersklussen.

Van festival tot zorgboerderij

De nieuwkomers die via Aan de Slag vrijwilligerswerk doen, draaien hun hand nergens voor om: helpen bij het op- en afbouwen van evenementen in de stad, achter de bar staan op festivals zoals Into the great Wide Open, water uitdelen aan lopers tijdens marathons, of bewoners van een zorgboerderij helpen op het land.

Vanuit het azc stappen bewoners zo veel makkelijker de Nederlandse maatschappij in. Ze leren nieuwe mensen kennen, leren de Nederlandse taal sneller en halen meer voldoening uit hun dagbesteding. Het is bovendien goed voor hun lichamelijke en mentale gezondheid en weerbaarheid. En ondertussen wordt er natuurlijk heel wat werk verzet bij organisaties of gelegenheden waar vrijwilligers nodig zijn.

Samen in de gemeente

In elke gemeente waar Aan de Slag actief is, werken partijen met elkaar samen: medewerkers van lokale organisaties, medewerkers en bewoners van het azc, ambtenaren bij de gemeente en vrijwilligers. Dit lokale team koppelt op een positieve en energieke manier zoveel mogelijk bewoners van het azc aan leuke vrijwilligersactiviteiten in de gemeente.

Mooie lokale voorbeelden vind je op de website van Aan de Slag en op de Facebook-pagina. Op de website zie je ook welke gemeenten meedoen. Elke lokale afdeling van Aan de Slag heeft bovendien een eigen Facebook-pagina.

Naar boven