Kunstexpositie bij Pharos

Twee keer per jaar stelt Pharos, in samenwerking met de Werkelijkheid, kunstenaars met een vluchtelingen- of migrantenachtergrond in de gelegenheid hun werk te exposeren.

Masoud Gharibi

Masoud Gharibi is geboren in Iran, Teheran (1954) en kwam als politieke vluchteling op uitnodiging van de VN naar Nederland in 1988. Hij studeerde cum laude af op de Kunstacademie Minerva te Groningen (1992).
Gharibi heeft een hartstochtelijke behoefte aan kleur. Kleur is teken van aanwezigheid van de wereld. Als er geen kleur zou zijn, dan is er voor hem geen wereld. Daarom voegt hij kleur aan ‘zijn wereld’ toe. Elke kleur heeft zijn eigen bestaansrecht en dit recht zal het bestaan van de kunstenaar onweerlegbaar vastleggen. Zo’n kijk naar kleur is de oorzaak dat zijn kleuren een bijzondere kwaliteit hebben en krijgen.
Deze kunstenaar stelt de wereld als een eenheid voor. Hij zoekt geen wereld van tegenstellingen, maar wil graag de eenheid van de wereld weer opbouwen. Dat is de reden waarom niemand zich in zijn kunstwerken vreemd voelt (enkele intellectuele atheïsten zullen zich als een religieus mens in zijn werk thuis voelen).
Gharibi heeft de oriëntaalse, mystieke wereldbeelden verbonden met de westerse schildermethoden. Dit verandert zijn werk in een globaal (werelds) landschap.
Website: gharibi.123website.nl

De expositie is te zien van juli 2021 tot januari 2022.