Kunstexpositie bij Pharos

Twee keer per jaar stelt Pharos, in samenwerking met de Werkelijkheid, kunstenaars met een vluchtelingen- of migrantenachtergrond in de gelegenheid hun werk te exposeren.

juli 2022 – januari 2023:

Hanan Saif

Hanan Saif woonde in Damascus (Syrië) tijdens de oorlogsjaren. Daardoor veranderde alles in haar overtuigingen, haar dromen en natuurlijk haar kunst. Ze ging op zoek naar de ware betekenis voor alles, ook in kunst. Het idee achter haar werk gaat over de wederzijdse invloed van moeder en kind, hun relatie tot de wereld en hoe ze met elkaar omgaan.
’Ik denk dat dit binaire bestand onbeperkt is. Het is echter erg beperkt in wat ik zie als een patriarchaal wereld. Ik ben een getuige van de beperkingen van vrijheid en rechten voor vrouwen en kinderen. En als kunstenaar was het mijn taak om dit probleem aan het licht te brengen en het aan de wereld te presenteren. Toen ik meer dan zes jaar geleden in Europa kwam wonen, realiseerde ik me dat deze beperkingen gewoon in een andere vorm blijven veranderen, maar niet verdwijnen. Ik erken dat er moeilijkheden zullen zijn, wat je en waar je ook bent. In mijnkunstwerken ben ik erg geïnteresseerd in het projecteren van deze staat van meerdere levens.’

Tarek Arabi

Mijn concept in kunst en in het leven ging altijd over het accepteren van tegenspraak. Ik bereikte een punt waarop alles is samengevoegd, tot een punt waarop ik me realiseerde dat er geen vaste feiten of waarheden zijn. Mogelijkheden, waarschijnlijkheden, toeval en aarzeling creëren een ruimte die een echt complex leven kunnen bevatten, binnen een onbekende en
onvoorstelbare ruimte en vacuüm, wat bijdraagt aan het creëren van een atmosfeer van onverwachte, maar beheerste dialoog tussen verschillende elementen. Ik noem deze operatie ‘TRIPLISM.’ Wat triplisme zou kunnen bieden, is een continue trilling tussen vragen en antwoorden om een punt waar de artiest meerdere antwoorden en meer vragen creëert voor elke eenvoudige vraag. Het creëert een manier om te ontsnappen aan wat logisch en feitelijk is voor onze geest. Het maakt ruimte en tijd om een echte leven te krijgen.