
Pharos-praktijkcheck
Een (zorg)organisatie is er voor alle patiënten en cliënten. Maar hoe zorg je ervoor dat de organisatie ook goed aansluit, een welkom gevoel geeft en toegankelijk is voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en computers of Nederlands als tweede taal hebben? En hoe zorg je ervoor dat er rekening wordt gehouden met diversiteit? Tijdens een praktijkcheck krijg je bezoek van twee ervaringsdeskundigen en een Pharos-adviseur. Zij beoordelen hoe begrijpelijk, toegankelijk en inclusief jouw organisatie is en geven adviezen voor verbetering.
Het is heel vervelend als je een gezondheidscentrum of praktijk binnenkomt met meerdere kamers vol informatie en je de weg moet vragen, terwijl je het al spannend vindt om naar de dokter te gaan.
Dicky Gingnagel, taalambassadeur bij Stichting ABC. Dicky heeft op latere leeftijd leren lezen en schrijven. Hij beoordeelt vaak met onze adviseurs huisartspraktijken en gezondheidscentra.
Ik zie veel balies, wachtkamers en spreekkamers die anders ingericht kunnen worden om het gemakkelijker te maken voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.
Waarom een Pharos-praktijkcheck?
De Nederlandse zorg is voor veel mensen te ingewikkeld. Dat geldt zeker voor ruim 1 op de 3 Nederlanders. Het gaat om mensen voor wie het moeilijk is om medische informatie te vinden, te begrijpen, te beoordelen en toe te passen (gezondheidsvaardigheden). Een deel van de mensen voor wie de zorg te ingewikkeld is, heeft moeite met lezen en schrijven. Sommigen zo veel dat het hun dagelijks leven beïnvloedt.
Daarnaast heeft 1 op de 5 mensen moeite met het gebruik van computers en internet. Voor hen is het bijvoorbeeld moeilijker om de weg te vinden in een praktijk, een (uitnodigings)brief of folder te lezen, een formulier invullen, het patiëntenportaal te gebruiken of adviezen op te volgen.
Het is nodig dat zorgverleners rekening houden met mensen die laaggeletterd zijn of die digitaal niet zo goed mee kunnen. Artsen moeten niet alleen hun praktijk zelf maar ook hun website en patiëntenportaal zo inrichten dat iedereen het snapt.
Dicky Gingnagel, taalambassadeur bij Stichting ABC.
Ook is het belangrijk om in de zorg rekening te houden met hoe verschillend mensen zijn. Op dit moment is de manier waarop de zorg georganiseerd is voor een grote groep mensen niet passend. Denk hierbij aan taalbarrières, verschillenden culturele achtergronden en andere verwachtingen over de zorg.
Wij brengen in beeld hoe begrijpelijk, toegankelijk en inclusief de praktijk is. De praktijkcheck kan in elk type organisatie worden gedaan, van huisartsenpraktijk tot apotheek en van GGD tot verloskundigepraktijk.
Hoe gaat een praktijkcheck?
Opzet praktijkcheck
Voorafgaand aan de praktijkcheck wordt een vragenlijst opgestuurd, die wordt ingevuld door de contactpersoon van de organisatie. De antwoorden worden besproken tijdens een telefonisch overleg om op die manier de behoeften en verwachtingen goed af te stemmen.
Het bezoek aan de praktijk bestaat uit drie delen en duurt 3-4 uur.
- Kennismaking en uitleg praktijkcheck.
- Rondje in het gebouw (buitenkant, hal, balie, wachtkamer en spreekkamer).
- Mondelinge communicatie, bespreekbaar maken van moeite met lezen, schrijven en computers, culturele diversiteit en samenwerking met welzijn.
- Telefonisch keuzemenu en formulieren.
- Website, patiëntenportaal of andere apps die gebruikt worden.
- Nabespreking met zoveel mogelijk collega’s uit de praktijk
Verslag
Na de praktijkcheck sturen wij een verslag met suggesties en adviezen voor verbeteringen. Hiermee kan de organisatie zelf aan de slag om bijvoorbeeld een verbeterplan op te stellen en de aanpassingen door te voeren.
Evaluatie
Na enkele maanden vindt een evaluatie plaats, telefonisch of via Teams. Door middel van een vragenlijst bespreken we tot welke aanpassingen de praktijkcheck heeft geleid en is er ruimte om vragen te stellen.
Het is eigenlijk een cadeautje dat jullie zo met ons meedenken. Echt een eye opener om te zien hoe Graddie (de taalambassadeur die de check deed) naar onze website en het patientenportaal kijkt en wat wij daarin kunnen vergemakkelijken. Ook de tips voor hoe patiënten onze praktijk beter kunnen vinden, komen erg van pas.
Joselien Hennipman – van Vliet, praktijkondersteuner huisartsenpraktijk De Groene Kernen.
Train-de-trainer praktijkcheck
We organiseren twee keer per jaar een train-de-trainer praktijkcheck om trainers uit de regio op te leiden. Deze trainer kan dan onder de begeleiding van Pharos zelf praktijkchecks uitvoeren. Een trainer in de regio heeft als voordeel dat deze beter op de hoogte is van de mogelijkheden in de regio en ook praktijken aan elkaar kan verbinden. De praktijk is daarnaast niet afhankelijk van een eventuele wachttijd bij Pharos.
Als er een aanvraag is voor meerdere praktijkchecks, zullen we naar deze train-de-trainer verwijzen.
Contact
Wil je de train-de-trainer volgen? Of wil je meer informatie over een praktijkcheck?
Mail dan naar Kamla Bechoe: K.Bechoe@pharos.nl of bel 030 234 9800.