Incompany training
Sensitief werken in de eerste 1000 dagen
De training ‘Sensitief werken in de eerste 1000 dagen’ richt zich op het voorkomen van gezondheidsverschillen door op een stress-sensitieve, begrijpelijke en cultuursensitieve manier met ouders te werken.
Bij sensitief werken in de geboortezorg draait het om het verhaal van de ouder(s). Elke ouder heeft in deze periode zorg en ondersteuning nodig. Professionals leren hoe ze gezamenlijk op een gevoelige manier kunnen omgaan met aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen.
Tijdsduur
1 dag
Kosten
Op aanvraag
Datum
In overleg vastgesteld
Locatie
In overleg vastgesteld
Trainingsprogramma
Tijdens de training bespreken we hoe we effectief kunnen luisteren naar de verhalen van zwangere vrouwen en gezinnen, en hoe we beter kunnen aansluiten bij hun leefwereld. Ook kijken we hoe professionals in elke situatie samen met de gezinnen een passende aanpak kunnen ontwikkelen. Samenwerking tussen verschillende domeinen is daarbij cruciaal voor optimale ondersteuning.
Inhoud van de training
- Wat betekent sensitief werken en waarom is het belangrijk?
- Inzicht in de invloed van verschillen binnen gezondheidsvaardigheden, chronische stress en een migratieachtergrond op ouders en kinderen. De focus ligt op het vergroten van bewustwording en kennis.
- Praktische tools en vaardigheden om efficiënt samen te werken met ouders die te maken hebben met stress, lage gezondheidsvaardigheden of een migratieachtergrond. Deze vaardigheden zijn essentieel voor effectieve ondersteuning en versterken elkaar. Het ontbreken van één van deze vaardigheden kan de ondersteuning minder effectief maken.
- Deelnemers leren hoe ze eenvoudig kunnen uitleggen hoe stress werkt en hoe ze meer empathie kunnen tonen in gesprekken met gezinnen die met deze uitdagingen te maken hebben. Ook cultuursensitief werken komt aan bod.
- De training kan worden uitgebreid met onderwerpen zoals trauma-sensitief werken, samenwerking met informele zorg en sleutelpersonen.
Doelgroep
De training is geschikt voor verschillende zorgprofessionals die samenwerken aan dit thema. Dit kunnen bijvoorbeeld: welzijnswerkers, sociale wijkteams, jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg, huisartsen, verloskundigen, wijkverpleegkundigen, tweedelijnszorgverleners en leden van zelforganisaties zijn.
Contact of vragen
Voor meer informatie of een kostenoverzicht, neem contact op met de coördinator trainingen via (030) 234 98 00 of training@pharos.nl.