Vrouwelijke genitale verminking in de asielprocedure

Eerste bijeenkomst in een serie webinairs over vrouwelijke genitale verminking. We starten met een webinar over vgv in de asielprocedure.

Met wie

Deze eerste webinar gaan we onder andere in gesprek met Martin Vegter. Hij is juridisch adviseur Kinderrechten en Migratie bij Defence for Children. Hij heeft veel ervaring in de ondersteuning bij asielzaken waarin vgv een rol speelt. Hij zal onder andere ingaan op vragen als: Is vgv een grond voor asiel in Nederland? Hoe kunnen mensen daar aanspraak op maken? Hoe handelt de Nederlandse overheid bij asielaanvragen op grond van vgv? Op grond van welke informatie wordt er een beslissing genomen? Wat zijn hierin knel- en verbeterpunten? Hoe verhoudt het migratiebeleid van de Nederlandse overheid zich tot het preventiebeleid? Hij zal specifiek ingaan op de kwestie van Guineese meisjes.
Naast een inhoudelijke presentatie over feiten en verbeterpunten met betrekking tot vgv in de asielprocedure, is er gelegenheid tot het stellen van vragen.
Lees ook zijn blog die hij ter gelegenheid van Zero Tolerance Day 2021 schreef.

Voor wie?

De webinars zijn voor iedereen toegankelijk: (aankomende) professionals, sleutelpersonen en andere geïnteresseerden.
Dit webinar zal zeker ook interessant zijn voor juristen, advocaten en medewerkers IND.

Praktisch

Deelname aan de webinars is gratis. Aanmelden (onderaan deze pagina) is noodzakelijk om de link voor deelname te ontvangen.

Serie bijeenkomsten

Pharos start in samenwerking met experts in het land met een serie webinars over vrouwelijke genitale verminking (vgv). Elk webinar belichten we een ander thema. De ene keer zal de nadruk liggen op medische en psychosociale zorg aan vrouwen die besneden zijn; een andere keer gaan we vooral in op de preventieve taak rondom vgv en de rol die verschillende professionals, gemeenten en sleutelpersonen daarin hebben.

Data van de webinars dit jaar (onder voorbehoud):

  • maandag 17 mei
  • maandag 28 juni
  • maandag 11 oktober
  • maandag 6 december

Alle webinars vinden plaats via Zoom en tijdstip van alle webinars is van 13.30 tot 14.30 uur.

Aanmelden

*= verplicht veld