Bijeenkomst

Zero Tolerance Day 2023

Bijeenkomst

Bouwen op mijlpalen – op weg naar 2030

Ook dit jaar vragen we op Zero Tolerance Day (ZTD) wereldwijd aandacht voor de strijd tegen meisjesbesnijdenis/VGV (vrouwelijke genitale verminking). GGD IJsselland, GGD Noord- en Oost-Gelderland nodigen je uit namens Platform 6/2 om hier bij te zijn in Zwolle. Meld je aan via deze pagina en kies de workshop waar jij bij wilt zijn! 

Zero Tolerance Day (ZTD)

Na twee jaar kunnen we elkaar weer ontmoeten en face-to-face inspireren. Dit jaar is niet zomaar een jaar. Samen met o.a. sprekers Zahra Naleie en Lilianne Ploumen blikken we terug op de mijlpalen van de afgelopen 20(!) jaar. Hoe is het begonnen en wat hebben we met elkaar bereikt? En bovendien: waar willen we met elkaar naar toe? En hoe doen we dat samen.

Programma

11:30-12:15 – Inloop en gezamenlijke lunch
12:15-14:00 – Plenaire programma
14:00-15:30 – Workshop naar keuze
15:30-16:15 – Plenair Panelgesprek
16:15-17:00 – Spetterende afsluiting en borrel

Workshoprondes

1. Inspirational stories and sharing knowledge to transform social and gender norms around FGM

In this workshop we discuss how underlying social norms influences continuation of this harmful practice. How is this addressed in other countries, for example Sierra Leone. What can health providers in the Netherlands learn from this? Exchange of information will inspire us and give a boost to our ambition to achieve our 2030 goal!

Door:
Anke van der Kwaak, Senior health advisor, trainer – KIT Royal Tropical Institute
Meike Stieglis, Health advisor and coordinator – KIT Royal Tropical Institute
Jet Bastiani, Senior advisor – Plan International

2. Vrouwelijke genitale verminking (VGV) en clitorisreconstructie

Ook in Nederland is er steeds meer vraag naar een clitorisreconstructie na meisjesbesnijdenis/VGV. Wat houdt dit in voor de vrouw en voor de hulpverlener? Gynaecoloog Judith Dekker vertelt over het proces van nazorg tot mogelijk herstel. Met een terugblik op ruim 10 jaar ervaring in Nederland. In deze workshop zijn ook ervaringsdeskundigen aanwezig.

Door:
Judith JML Dekker, Gynaecoloog – VUmc

3. Rol van jongeren in de aanpak tegen vrouwelijke genitale verminking (VGV)

Jongeren spelen een belangrijke rol in de strijd tegen meisjesbesnijdenis/VGV. In deze workshop gaan wij in gesprek met jongeren over hun visie voor 2030 en het vergroten van samenwerking met jongeren. Deze jongeren zijn kinderen van ouders afkomstig uit een land waar meisjesbesnijdenis/VGV een traditie is. Jongeren in hun kracht zetten, betekent ze betrekken in campagnes en actieplannen die zich inzetten voor gendergelijkheid en een einde maken aan geweld tegen vrouwen en meisjes.

Door:
Rukio Omer, Projectmedewerker VGV/FGM – FSAN
Sharina Toerab, Junior projectleider – Pharos

4. Meisjesbesnijdenis/VGV; hoe begin je het gesprek?

Hoe begin je als professional een gesprek met je cliënt over meisjesbesnijdenis/VGV? In deze workshop delen ervaringsdeskundigen hun verhaal. Hoe hebben zij de contacten met een professional ervaren? In gesprek met professionals geven ervaringsdeskundigen tools hoe je meisjesbesnijdenis/VGV bespreekbaar maakt.

Door:
Lubna Abdul, Sleutelpersoon – GGD IJsselland
Dilsoz Amin, Sleutelpersoon – GGD Noord- en Oost-Gelderland
Marthine Bos, Senior adviseur/ Projectleider VGV – Pharos

5. Preventie van meisjesbesnijdenis/VGV: van beleid naar de werkvloer

Wie heeft de verantwoordelijkheid en waar begint het? Hoe vind je elkaar als overheid, beleidsmakers en professionals op de werkvloer in de ketenaanpak tegen meisjesbesnijdenis/VGV. In deze workshop kijken we samen naar mogelijkheden voor een constructieve aanpak voor schadelijke praktijken.

Door:
Sunay Nuraydin, Gezondheidsbevorderaar en trainer – GGD Noord- en Oost-Gelderland
Marike Voormolen, Beleidsadviseur – GGD Noord- en Oost-Gelderland
Annelot van Rooij, Beleidsadviseur – GGD IJsselland

Aanmelden

Het limiet voor de inschrijvingen voor Zero Tolerance Day in Zwolle is bereikt. Je kunt je nog wel online aanmelden. Dit geldt alleen voor het plenaire programma. De workshops kunnen niet online gevolgd worden.

Locatie

Hogeschool Viaa
Wethouder Alferinkweg 2
8012 GA Zwolle

Wij vragen iedereen om met het openbaar vervoer te komen i.v.m. beperkte parkeerplekken. Kun je niet met het openbaar vervoer komen? Laat het ons even weten. Mail dan naar: v.vanhoof@pharos.nl

 

Platform 6/2 is een samenwerkingsverband tussen Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen, Federatie Somalische Associaties Nederland (FSAN), Plan International en KIT Royal Tropical Institute. Dit jaar wordt het Platform ondersteund door de GGD IJsselland, GGD Noord- en Oost-Gelderland en Hogeschool Viaa.

Naar boven