Grote Wijkaanpakdag

Op dinsdag 25 juni 2024 van 10.00 tot 16.00 uur organiseren we de Grote Wijkaanpakdag. Een dag vol inspiratie, waar we samen de successen van de wijkaanpak vieren.

Over de Grote Wijkaanpakdag

Let op: aanmelden voor de Grote Wijkaanpakdag en inschrijven voor de workshops is niet meer mogelijk.

Deze dag staat in het teken van verbinding met elkaar en het vieren van successen. In de ochtend hebben we een inspirerende Keynote spreker die op een interactieve manier met ons aan de slag gaat. In de middag volg je verschillende workshops en inspiratiesessies. We sluiten de dag af met een borrel om elkaar informeel te ontmoeten.

Workshops

Het programma van de Grote Wijkaanpakdag bestaat uit een plenair gedeelte en twee workshoprondes. Hieronder vind je een korte omschrijving van de verschillende workshops. In alle workshops is er ruimte om onderling ervaringen uit te wisselen.

Workshop: op zoek naar oplossingen – hoe aan de slag met de tweede diamant?

In het co-creatieproces gebruik je het dubbele diamant model. In de eerste diamant werk je samen om het probleem helder te krijgen. Zodra dat is gelukt, start je in de tweede diamant met het bedenken en ontwikkelen van oplossingen. Maar hoe pak je dit aan? Welke werkvormen gebruik je hiervoor en waar let je op om ervoor te zorgen dat je de verschillende ideeën en perspectieven van alle betrokkenen gelijkwaardig meeneemt? Tijdens deze workshop wisselen we ideeën uit en bespreken we praktijkvoorbeelden.

Deze workshop wordt gegeven door Susan Bulthuis
Susan is senior adviseur bij Pharos voor het programma ‘Wijkaanpak Rookvrij leven voor iedereen’. In deze rol werkt ze in zeven wijken. Door haar betrokkenheid bij diverse projecten heeft Susan ruime ervaring en expertise opgedaan op het gebied van co-creatie. Ze motiveert anderen graag en draagt bij aan veranderingen die echt aansluiten bij de behoeften van de mensen om wie het gaat. Vanuit haar kennis en gedrevenheid inspireert zij anderen.

Workshop: roken en stress  

Wat hebben stress en roken met elkaar te maken? Wat betekent het om chronische stress te hebben en waarom is het zo moeilijk om van een nicotineverslaving af te komen als je chronische stress hebt? In deze interactieve workshop legt Fien uit wat chronische stress is en wat het effect ervan is. We gaan dieper in op wat een nicotineverslaving inhoudt en waarom chronische stress het extra moeilijk maakt om te stoppen. Tijdens de workshop kun je volop vragen stellen, cases en ervaringen delen.

Deze workshop wordt gegeven door Fien Huige
Fien is strategisch adviseur bij Pharos en werkt in negen wijken. Ze is ervaringsdeskundige op het gebied van stoppen met roken en heeft veel mensen begeleid bij het stoppen. Het mooiste aan de Wijkaanpak Rookvrij vindt ze dat je samen met de mensen om wie het gaat, iets kunt bedenken en uitvoeren.

Workshop samen sterker: hoe succesvol samenwerken?

In jullie team werken jullie samen met mensen met verschillende achtergronden en expertises. Dit is een van de meest waardevolle aspecten van het co-creatieproces. Het is belangrijk dat de samenwerking soepel verloopt en door iedereen als prettig wordt ervaren. In deze workshop bespreken we wat er nodig is om effectief samen te werken, welke stappen helpen om van verschillende individuen één hecht team te vormen en wat bijdraagt aan gedeeld eigenaarschap.

Deze workshop wordt gegeven door Anneke Hiemstra
Anneke is strategisch adviseur bij Pharos binnen het team Toekomst van Gezondheid. Ze ondersteunt gemeenten bij het versterken van hun lokale aanpak van gezondheidsverschillen. Anneke heeft veel expertise in effectief samenwerken.

Workshop: “Tik Tok? Insta? Hoe zet je social media effectief in om in gesprek te gaan over roken?”

Wil je leren hoe je social media strategisch inzet om gesprekken over roken te voeren? Of wil je jouw Wijkaanpak Rookvrij bekend maken bij professionals en ervaringsdeskundigen in de wijk? Schrijf je in voor onze workshop en ontdek hoe je je doelgroep effectief bereikt en je content optimaliseert. Leer welk platform het beste past bij jouw boodschap en hoe je deze platforms optimaal gebruikt. Tijdens de sessie kun je je al gemaakte content bespreken en vragen stellen. Meld je aan en benut de kracht van social media om een positieve impact te maken!

Deze workshop wordt gegeven door Laura van Till
Laura van Till is communicatieadviseur op de afdeling Marketing & Communicatie bij Pharos. Ze focust op social media strategieën en is gespecialiseerd in het ontwikkelen van effectieve communicatieplannen en het inzetten van de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van social media en marketing.

Workshop: “Praten over roken? Dat doen we hier niet.” – Sociale normen in de wijkaanpak: hoe ga je ermee aan de slag?

Een sociale norm is het beeld dat we hebben van het gedrag van anderen en de druk die we voelen om ons hetzelfde te gedragen. “Zo doen wij dat hier.” Je komt dit soort uitspraken tijdens de Wijkaanpak vast tegen. Waar komt een norm vandaan? Waarom is het belangrijk? En hoe kun je er iets positiefs mee doen? In deze sessie leg ik de basis van sociale normen uit en gaan we in gesprek over de beste manier om normen in te zetten in jouw wijk. (Deze sessie is ook gegeven tijdens de Dutch Design Week in oktober 2023.)

Deze workshop wordt gegeven door Diede van Delft
Diede is senior adviseur bij Pharos voor de Wijkaanpak Rookvrij voor Iedereen. Ze werkt in 13 wijken en heeft daardoor een goed beeld van wat er speelt in de verschillende wijken. Als sociaal psycholoog bekijkt ze de wereld door een ‘gedragsbril’ en zoekt ze altijd naar het antwoord op de vraag waarom mensen doen wat ze doen. Ze neemt anderen graag mee in deze zoektocht.

Programma

9:30 – 10:00 uurInloop
10:00 – 10:10 uurOpening door dagvoorzitter Annelies Acda
10:10 – 11:15 uurKeynote presentatie door Merijn Ruis
11:15 – 11:45 uurSuccessen en ervaringen uit de wijken delen
11:45 – 12:45 uurLunchpauze
12:45 – 13:45 uurWorkshopronde 1
13:45 – 14:45 uurWorkshopronde 2
14:45 – 15:00 uurTerugkoppeling workshoprondes
15:00 – 16:00 uurInformele uitwisseling
16:00 uurEinde

Adres en routebeschrijving

Mauritskazerne
Nieuwe Kazernelaan 2 D41
6711 JC Ede

Wij adviseren je om met het openbaar vervoer te komen. De Mauritskazerne ligt naast station Ede-Wagening. Loop via perron 1b het station uit (centrum-zijde) en volg het pad over een viaduct naar het voormalige kazerneterrein. Loop rechtdoor tot het 2e grote gebouw aan je rechterkant, je bent nu gearriveerd bij de Mauritskazerne. De wandeling is ongeveer 5 minuten.

Contact en afmelden

Indien je toch niet kunt deelnemen aan de grote Wijkaanpakdag, verzoeken we je vriendelijk om je zo snel mogelijk af te melden. Mocht je vragen hebben of je willen afmelden, stuur dan een e-mail naar: rookvrij@pharos.nl. 

Naar boven