Datum

Beeldverhalen helpen zwangere vrouwen met stoppen met roken, nu ook als animatie in talen Nederlands, Arabisch, Berbers en Turks

Datum

Vaak willen vrouwen wel stoppen met roken als ze zwanger zijn, maar het lukt niet altijd. 7 op de 100 zwangere vrouwen rookt door. Ook al kennen ze de risico’s en nemen ze het stopadvies van hun zorgverlener serieus. Met nieuwe, begrijpelijke materialen kunnen zorgverleners hen nog beter helpen. Ontwikkeld samen met de vrouwen om wie het gaat.

Begrijpelijke voorlichting die aansluit bij leefwereld

Daarom zijn er drie eenvoudige beeldverhalen ontwikkeld die aansluiten bij de leefwereld van zwangere vrouwen en moeders:

Hulp bij stoppen met roken – voor alleenstaande zwangeren
Hulp bij stoppen met roken – voor zwangere vrouwen en partners
Rookvrij blijven doe je met hulp – na de zwangerschap

Zorgverleners kunnen deze beeldverhalen uitdelen en bespreken tijdens een consult. Daarom is er ook een handleiding gemaakt over hoe je als zorgprofessional de beeldverhalen kunt inzetten.

Animatie in vier talen

De beeldverhalen zijn ook als ingesproken animaties te bekijken, in de talen Nederlands, Arabisch, Berbers en Turks.

Samen met zwangere vrouwen en moeders

De beeldverhalen zijn ontwikkeld en getest samen met zwangere vrouwen en jonge moeders. “Ik vind dit boekje veel prettiger. Het is een andere folder dan normaal. Deze is persoonlijker en herkenbaar. Dat spreekt mij erg aan,” zegt een moeder over het beeldverhaal. “Het boekje erkent hoe moeilijk stoppen met roken kan zijn als je zwanger bent.”

Apparaatje laat koolmonoxide in adem zien

Naast de beeldverhalen is er een apparaatje ontwikkeld dat direct laat zien hoe goed stoppen met roken is. Zwangere vrouwen kunnen tijdens een consult blazen in een CO- of koolmonoxidemeter. De meter laat zien hoeveel koolmonoxide in haar adem zit en bij de baby terecht komt.

“De CO-meter is super!”, zegt een verloskundige. “Het is motiverend als vrouwen stoppen met roken en het effect daarvan bevestigd zien bij de volgende controle. Ook partners laat ik blazen en zij zijn ook onder de indruk.”

Meteen aan de slag met beeldverhalen

De beeldverhalen en de CO-meter zijn ontwikkeld tijdens het PROMISE-project. Dat project wordt nog afgerond, maar de beeldverhalen en meter zijn al te gebruiken door zorgverleners. De beeldverhalen en de bijbehorende handleiding zijn gratis te downloaden. Wil je liever een geprinte versie bestellen? Dat kan via Trimbos. Daar zijn kosten aan verbonden.

Naar de beeldverhalen en handleiding

De CO-meter wordt net als de beeldverhalen een onderdeel van de bestaande V-MIS training en de e-learning Rookvrije Start. Daarmee leren zorgverleners hoe ze het gesprek kunnen aangaan met (aanstaande) ouders over stoppen met roken. De CO-meter is zonder de training niet beschikbaar, maar heb je recent de V-MIS of PROMISE-training gevolgd en wil je graag een CO-meter bestellen? Stuur dan een e-mail naar rookvrijestart@trimbos.nl.

In de toolkit van de Taskforce Rookvrije Start vind je nog andere materialen voor zorgverleners en (aanstaande) ouders over dit onderwerp.

Voortgang PROMISE-project

We zijn in 2016 samen met het Longfonds en Trimbos-instituut gestart met PROMISE. Tijdens het project zijn nieuwe werkwijzen en materialen getest bij zwangere vrouwen en kersverse moeders in heel Nederland. De resultaten worden beschreven in een wetenschappelijk artikel. Het project is gefinancierd door FNO en het ministerie van VWS.

Naar boven