Datum

Begrijpelijker voorlichtingsmateriaal door gebruik van beoordelingsinstrument

Datum

“Familieparticipatie is voor velen een te moeilijk woord. Dat realiseerden we ons pas na de toepassing van het Voorlichtingsmateriaal BeoordelingsInstrument (VBI). Nu staat er: U kunt helpen met.” Dat zegt Lilian Vloet, Lector Acute Intensieve Zorg aan de HAN. Het VBI is een online tool voor het beoordelen van de begrijpelijkheid en toepasbaarheid van gezondheidsvoorlichtingsmateriaal voor de patiënt.

Foto: Lilian Vloet

Met een team onderzoekers ontwikkelde Lilian een papieren menukaart over familieparticipatie bij IC-patiënten. Het team gebruikte het VBI om de menukaart te evalueren en verder te ontwikkelen tot een kaart die ook geschikt is voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven of mensen met een andere taalachtergrond.

“De online tool was echt een eyeopener voor ons. We zijn van veel tekst met lange zinnen en moeilijke woorden naar een praatkaart met duidelijke afbeeldingen over gegaan. Dat hadden we anders niet gedaan. Ik kan het gebruik van dit instrument aanraden. Bij de menukaart hadden we een score van 21% op begrijpelijkheid en na de aanpassingen 100%. Een resultaat om trots op te zijn”, vertelt Lilian.

Onlangs is het VBI uitgebreid met een persoonlijk verbeteradvies. Naast een score, krijg je nu ook verbetertips die je helpen om je materiaal begrijpelijker te maken.  Wil jij ook testen of jouw voorlichtingsmateriaal voor alle patiënten geschikt is? Gebruik dan kosteloos het VBI.

Naar het VBI

Naar boven