Coronarisico bij migranten is vooral een armoedekwestie

Het is in ieders belang om mensen uit achterstandswijken beter te beschermen, schrijven .

Nederlanders met een lage sociaal economische status bezetten onevenredig veel bedden op de Intensive Care. Het aandeel patiënten met niet-Westerse migratieachtergrond valt daarbij op. Deze constatering staat op dit moment volop in het nieuws. NRC schreef er op 13 oktober dit over.

Op de IC liggen voornamelijk mensen met een niet-westerse migratieachtergrond die de Nederlandse taal niet helemaal machtig zijn, zo verklaarde het hoofd van de IC-afdeling van VU Medisch Centrum dit weekend in een podcast. Maandag bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat het coronavirus harder toeslaat in sociaal-economische zwakkere wijken, waar ook veel mensen met een migratieachtergrond wonen.

Verschillende kranten berichten over een verhitte discussie onder politici op Twitter, naar aanleiding van de podcast afgelopen weekend. De één noemt als verklaring dat mensen met een migratieachtergrond zich niet aan de regels willen houden. Terwijl de ander noemt dat er betere voorlichting nodig is in andere talen dan het Nederlands. Gaat het alleen om deze twee factoren? En wat weten we hierover eigenlijk vanuit wetenschappelijk onderzoek?

Lees het hele artikel op nrc.nl

Een greep uit andere berichten:.

  • Onderzoek: ‘Mensen met migratieachtergrond vaker voorstander streng coronabeleid’
    “Er bestaat geen verband tussen het spreken van de taal of kennis van de maatregelen én het krijgen van een infectie”, zegt hoogleraar gezondheidsverschillen Maria van den Muijsenbergh
  • Ongezonder, lager geschoold, niet altijd thuis kunnen werken (NRC)
    Mensen met een migratieachtergrond vallen vaker in de laagste inkomensklasse. Ze zijn vaker (veel) te zwaar en hebben gemiddeld ook vaker diabetes type 2 en een hoge bloeddruk dan mensen zonder migratieachtergrond. Ook is lager geschoold werk over het algemeen minder gemakkelijk ‘corona-proof’ te vervullen, zegt Patricia Heijdenrijk.
  • Adjunct-directeur Leon Noorlander schreef een veel gedeeld Twitter-pleidooi
  • Betere voorlichting moet de niet-westerse coronapatiënt van de ic houden (Trouw)
    “Instanties zijn vaak bang om jip-en-janneketaal te gebruiken. Maar duidelijke informatie is voor iedereen prettig. De taal die gebruikt wordt bij het communiceren van de maatregelen is niet altijd goed te begrijpen, terwijl de overheid wel grote verwachtingen heeft van ons: het beleid steunt op de eigen verantwoordelijkheid.” Mohammed Azzouz in Trouw over hoe betere voorlichting mensen van de ic houdt.
  • Coronavirus slaat harder toe in zwakkere wijken: inwoners minder beschermd (RTL Nieuws)
    “We hebben het idee dat er juist extra veel angst leeft voor corona. We weten dat in die wijken veel mensen wonen die door ongunstige leefomstandigheden een grotere kans hebben op alle soorten ziektes”. Hoogleraar gezondheidsverschillen Maria van den Muijsenbergh
  • Minderheden en corona (BNR Nieuwsradio)
    “Henk en Ingrid behoren behoren net als Mohammed en Fatima tot de groep mensen met weinig inkomen en ook voor hen geldt dat ze een grotere kans hebben om ziek te worden van corona en in het ziekenhuis te komen.” Hoogleraar Gezondheidsverschillen Maria van den Muijsenbergh.
Naar boven