Coronarisico bij migranten is vooral een armoedekwestie

Het is in ieders belang om mensen uit achterstandswijken beter te beschermen, schrijven .

Nederlanders met een lage sociaal economische status bezetten onevenredig veel bedden op de Intensive Care. Het aandeel patiënten met niet-Westerse migratieachtergrond valt daarbij op. Deze constatering staat op dit moment volop in het nieuws. NRC schreef er op 13 oktober dit over.

Op de IC liggen voornamelijk mensen met een niet-westerse migratieachtergrond die de Nederlandse taal niet helemaal machtig zijn, zo verklaarde het hoofd van de IC-afdeling van VU Medisch Centrum dit weekend in een podcast. Maandag bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat het coronavirus harder toeslaat in sociaal-economische zwakkere wijken, waar ook veel mensen met een migratieachtergrond wonen.

Verschillende kranten berichten over een verhitte discussie onder politici op Twitter, naar aanleiding van de podcast afgelopen weekend. De één noemt als verklaring dat mensen met een migratieachtergrond zich niet aan de regels willen houden. Terwijl de ander noemt dat er betere voorlichting nodig is in andere talen dan het Nederlands. Gaat het alleen om deze twee factoren? En wat weten we hierover eigenlijk vanuit wetenschappelijk onderzoek?

Lees het hele artikel op nrc.nl