Datum

Nieuw: begrijpelijke informatie over kraamzorg

Datum

Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks 29.000 ouders geen of te weinig kraamzorg krijgen. Hierdoor lopen zij een hoger risico op gezondheidsproblemen. Dat moet veranderen. Pharos en Bo Geboortezorg ontwikkelden daarom samen met het Kenniscentrum Kraamzorg een begrijpelijke animatievideo en een beeldverhaal over wat kraamzorg inhoudt.

Deze voorlichtingsmaterialen zijn onderdeel van de ‘klantroute kraamzorg’ die binnenkort wordt gelanceerd. Deze tool zal (gratis) beschikbaar zijn voor zorgprofessionals om kraamzorg toegankelijker te maken.

Begrijpelijke uitleg over kraamzorg

Verloskundigen, jeugdverpleegkundigen en kraamzorgintakers kunnen de animatievideo en het beeldverhaal gebruiken om kraamzorg begrijpelijk aan de cliënt uit te leggen. Zo begrijpen cliënten beter wat de kraamverzorgende voor de cliënt kan betekenen.

Toegankelijke kraamzorg

Bepaalde groepen vrouwen maken te weinig gebruik van kraamzorg. Bijvoorbeeld alleenstaande moeders en gezinnen met een laag opleidingsniveau of een migratieachtergrond. Toch hebben juist gezinnen in kwetsbare situaties extra zorg nodig hebben in het jaar na de bevalling. Geen of weinig kraamzorg heeft invloed op de gezondheid van moeder en kind:

  • Vrouwen die helemaal geen kraamzorg krijgen, maken hogere zorgkosten voor zichzelf in het eerste jaar na de bevalling.
  • Vrouwen die minder dan 24 uur kraamzorg krijgen, hebben niet alleen hogere zorgkosten voor zichzelf, maar ook voor hun kind door gezondheidsklachten na de kraamperiode.

Animatievideo: Miriam en Raf krijgen kraamzorg

Over de animatie

De animatie is ontstaan vanuit het project Zinnige Kraamzorg van Bo geboortezorg. In de start van dit project is er een Kader Doelen Kraamzorg (KDK) ontwikkeld. Met dit KDK worden de kaders van de kraamzorg beschreven. Deze geven de cliënt meer zicht op waar de kraamverzorgende voor is opgeleid en wat de kraamverzorgende voor haar kan betekenen. Om dit goed aan de cliënt over te kunnen brengen, is het KDK vertaald naar de animatie.

Klantroute kraamzorg

De animatie is onderdeel van de klantroute kraamzorg van Pharos en het Erasmus MC. De klantroute lanceert in september 2023. In de klantroute nemen we je mee door zes fases die zwangere vrouwen (en hun eventuele partner) doorlopen: van het begin van de zwangerschap tot en met de kraamzorgweek. De klantroute helpt je als zorgverlener (o.a kraamverzorgenden en zorgconsulenten, verloskundigen, jeugdverpleegkundigen, gynaecologen, huisartsen) om jouw cliënt de informatie over kraamzorg te geven op een manier die bij haar past.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de Pharos nieuwsbrief en ontvang maandelijks een update.

Naar boven