Nieuw: e-learning effectief communiceren in de zorg voor doktersassistenten

Een moeder met een ziek kind die per se de dokter wil spreken. Een patiënt die moeite heeft met het invullen van een formulier. Herkenbaar? Als doktersassistent heb je te maken met patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. Dat betekent dat zij moeite hebben met het begrijpen, toepassen en vinden van informatie over hun gezondheid.

Een kwart van de Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Hoe herken je deze groep en hoe communiceer je helder en begrijpelijk? In onze nieuwe e-learning leer je dat in 30 minuten en krijg je aan de hand van 4 video’s praktische handvatten. De e-learning kost 12 euro en levert 0,5 accreditatiepunt op.

Door en voor doktersassistenten

Deze e-learning is gemaakt samen met doktersassistenten van Stichting Amsterdamse Gezondheidscentra (SAG) en specifiek gericht op voorbeelden dagelijkse praktijk van doktersassistenten.

Wat is de inhoud van de e-learning?

De e-learning Effectief communiceren in de zorg voor doktersassistenten bestaat uit twee korte modules.

Module 1: Beperkte gezondheidsvaardigheden herkennen en bespreken

1a: Wat zijn gezondheidsvaardigheden?

1b: Hoe herken je beperkte gezondheidsvaardigheden?

1c: Hoe bespreek je beperkte gezondheidsvaardigheden met de patiënt?

Module 2: Effectief communiceren

2a: Begrijpelijke taal gebruiken

2b: Concrete taal gebruiken

2c: Terugvragen

2d: Open vragen stellen

2e: Hulpvraag achterhalen

2,5 miljoen mensen zijn laaggeletterd

Een kwart van de Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. 2.5 miljoen mensen hebben moeite met lezen en schrijven. Laaggeletterdheid komt meer voor bij mensen met een lage opleiding, ouderen en migranten. Zij maken vaker gebruik van zorg omdat zij vaker chronische ziekten en psychische problemen hebben. Het is daarom belangrijk om helder en begrijpelijk te communiceren met deze groep.

Leerplatform Pharos

Je vindt de e-learning op het Leerplatform van Pharos. Daar vind je ook een andere e-learning ‘Effectief communiceren in de zorg’, die speciaal ontwikkeld is voor (huis)artsen, verpleegkundigen, praktijkondersteuners en zorgondersteuners.

Met vragen of opmerkingen over deze e-learning kun je mailen naar Natascha Huijser van Reenen, n.huijservanreenen@pharos.nl

Naar boven