Nieuw onderdeel Begrijp je Lichaam: botten en gewrichten

Begrijp je Lichaam is uitgebreid met het onderdeel botten en gewrichten. Drie ziekenhuizen hebben samen dit nieuwe onderdeel gefinancierd. Ook mogen zij alle eerder ontwikkelde afbeeldingen van Begrijp je Lichaam gebruiken in hun patiënteninformatie en video’s. Het Spaarne Gasthuis, OLVG en BovenIJ Ziekenhuis zetten daarmee een nieuwe stap in begrijpelijke communicatie in woord én beeld.”

Bij goede zorg hoort duidelijke en begrijpelijke communicatie. De combinatie van eenvoudige afbeeldingen en begrijpelijke taal zorgen samen voor meer duidelijkheid. En dat is nodig. Een op de vier Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Dat betekent dat zij moeite hebben met het begrijpen, beoordelen en gebruiken van informatie over gezondheid.

Samenwerken aan begrijpelijke communicatie

Overigens geven ook hoogopgeleiden de voorkeur aan begrijpelijke taal en eenvoudige afbeeldingen. Lizan Baudoin contentspecialist van OLVG. “Met het BovenIJ Ziekenhuis en Spaarne Gasthuis werken we vanuit het Amsterdamse Taalakkoord samen aan begrijpelijke medische patiëntencommunicatie. Patiënten hebben recht op heldere informatie. Er zijn 69 ziekenhuizen in Nederland die allemaal patiënteninformatie maken. Het is zonde als iedereen hetzelfde wiel gaat uitvinden.”

Kracht van woord én beeld

De combinatie van eenvoudige afbeeldingen en begrijpelijke taal zorgen samen voor meer duidelijkheid. Lizan Baudoin: “Beeld kan heel helpend zijn om een klacht of behandeling toe te lichten. Het voordeel van de illustraties en teksten van Pharos is dat deze altijd getest zijn met taalambassadeurs van de Stichting ABC. Dan weet je dus dat het goed is.”

Begrijp je Lichaam

De nieuwe afbeeldingen over botten en het skelet staan op www.begrijpjelichaam.nl. Een website met praktisch voorlichtingsmateriaal over het menselijk lichaam en veelvoorkomende klachten. De eenvoudige anatomische illustraties en teksten zijn een handig hulpmiddel voor zorgverleners om aandoeningen en ziektes begrijpelijk uit te leggen. De illustraties zijn gemaakt door Maartje Kunen, medisch illustrator.

“Wij zijn alle medische patiëntencommunicatie aan het hertalen. Van patiëntenfolders in pdf naar printbare webpagina’s met voorlees- en vertaalfunctie. De illustraties van Begrijp je Lichaam nemen we hierin mee,” zegt Lizan. De drie ziekenhuizen mogen vanuit de samenwerking met Pharos niet alleen het nieuwe onderdeel over botten en gewrichten overnemen in de patiëntencommunicatie, maar ook alle eerder ontwikkelde illustraties.

Zorg voor commitment

Voor ziekenhuizen die ook verder willen werken aan heldere taal en begrijpelijke medische patiëntencommunicatie heeft Lizan een tip. “Het allerbelangrijkste is commitment van de Raad van Bestuur en medisch specialisten. De afdeling Marketing en Communicatie heeft een visie op patiëntencommunicatie ontwikkeld, onder andere als leidraad voor communiceren in heldere taal.

Interesse?

Heb je interesse om samen met ziekenhuizen in jouw regio en Pharos een nieuw onderdeel van Begrijp je Lichaam te ontwikkelen? Neem contact op met Thea Duinhoven via t.duijnhoven@pharos.nl.

Naar boven