Datum

Nieuw voor de huisartsenpraktijk: ‘Persoonsgerichte zorg voor iedereen’

Datum

Migranten, vluchtelingen, mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven, sociaal kwetsbare jongeren of slachtoffers van geweld hebben vaak extra of een andere huisartsenzorg nodig. Het doel van de herziene versie van het boek ‘Persoonsgerichte zorg voor iedereen’ is om wetenschappelijke kennis en praktische informatie bijeen te brengen die relevant zijn voor de directe patiëntenzorg.

Tijdens een feestelijke boekpresentatie op 3 november reikten de auteurs Eldine Oosterberg van het NHG en Maria van den Muijsenbergh van Pharos het eerste exemplaar uit aan huisarts Shakib Sana.

Over het boek ‘Persoonsgerichte zorg voor iedereen’

Waar vind ik voorlichtingsmateriaal voor mensen die niet kunnen lezen en schrijven? Welke gevolgen heeft armoede voor de gezondheid? Welke gezondheidsproblemen hebben vluchtelingen en hoe kan ik goed met hen communiceren? Op deze vragen van huisartsen en praktijkondersteuners zijn de antwoorden moeilijk of niet te vinden in de gebruikelijke richtlijnen en medische handboeken. Dit boek geeft informatie en tips voor persoonsgerichte zorg in de huisartsenpraktijk voor écht iedereen. Ook voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven en mensen met een migratieachtergrond of complexe sociale omstandigheden.

Tips voor in de spreekkamer & praktijkvoorbeelden

In het boek staan tips voor in de spreekkamer, voorlichtingsmaterialen en praktijkvoorbeelden. Daarbij geven interviews en citaten inzicht in de ervaringen en meningen van huisartsen, POH’s en natuurlijk van patiënten zelf. De uitgave is handig om bij de hand te hebben tijdens het spreekuur en te bestuderen voor onderwijs en achtergrondinformatie.

Nieuwe thema’s toegevoegd

Deze herziene versie sluit meer aan bij het werk van POH’s en geeft nog meer concrete tips voor effectieve communicatie en het ondersteunen van zelfmanagement, eenvoudig voorlichtingsmateriaal en beslishulpen. Nieuw is de aandacht voor de oorzaken en effecten van chronische stress door bijvoorbeeld financiële zorgen, en voor de samenwerking met het sociaal domein.

Voor en door eerstelijns zorgverleners

‘Persoonsgerichte zorg voor iedereen’ is geschikt voor huisartsen, huisartsen in opleiding en praktijkondersteuners. Het boek is geschreven door huisartsen, aangevuld met de kennis van het Nederlands Huisartsen Genootschap en Pharos, het expertisecentrum gezondheidsverschillen.

Het boek bestellen

‘Persoonsgerichte zorg voor iedereen’
Met aandacht voor sociale omstandigheden en etnische diversiteit in de huisartsenpraktijk
Een uitgave van Pharos en het NHG.
Auteurs M.E.T.C. (Maria) van den Muijsenbergh en E. (Eldine) Oosterberg
ISBN 9789085621942

Verkrijgbaar via www.geneeskundeboek.nl

Kosten: €71,43- Voor leden NHG €50,-

Auteurs Eldine Oosterberg en Maria van den Muijsenbergh reikten het eerste exemplaar uit aan huisarts Shakib Sana.

Naar boven