Datum

Nieuw: wachtkamervideo’s over dementie bij migrantenouderen

Datum

We ontwikkelden video’s, of geanimeerde beeldverhalen, die eenvoudig uitleggen wat dementie is. Ze zijn gericht op migrantenouderen met dementie en hun familie en mantelzorgers. Ideaal om te tonen in wachtkamers waar deze mensen komen, bijvoorbeeld bij de huisarts, apotheker of in ziekenhuizen.

Nu een grote groep migranten vergrijst, neemt het aantal migrantenouderen met dementie snel toe. In 2030 is één op de drie mensen met dementie in de vier grote steden migrant. Voor vele migranten en mantelzorgers van bijvoorbeeld Turkse, Chinese of Marokkaanse afkomst is dementie een relatief onbekend verschijnsel.

Niet de juiste zorg

Symptomen zoals vergeetachtigheid, gedragsveranderingen en oriëntatieproblemen worden door mensen met een migratieachtergrond nogal eens gezien als een bijverschijnsel van het ouder worden. Ze weten niet altijd dat dementie een ziekte is. En soms zien ze dementie als ‘gekte’ en rust er een taboe op deze ziekte. Daardoor zoeken ze niet altijd zorg als er mogelijk sprake is van dementie.

Bovendien weten veel migrantenouderen en hun naasten niet hoe het Nederlandse zorgaanbod eruit ziet, en hoe ze daar een beroep op kunnen doen. Hierdoor komen migrantenouderen niet altijd bij de (juiste) zorgverlener terecht. Of klachten worden niet herkend als symptomen van een ziekte. Vaak wordt dementie dan niet of niet tijdig gediagnosticeerd.

Voorlichting over dementie

Daarom is het belangrijk deze groep goed voor te lichten over dementie. Alleen dan kunnenouderen met een migrantenachtergrond, hun naasten en hun mantelzorgers de juiste hulp en ondersteuning krijgen.

Wij ontwikkelen voorlichtingsmateriaal en andere hulpmiddelen voor deze groep ouderen, hun mantelzorgers en betrokken zorgprofessionals. Zoals deze nieuwe animaties waarin we op eenvoudige wijze uitleggen wat dementie is. De beeldverhalen zijn geschikt  voor patiënten en zijn of haar familie of mantelzorgers. Als zij naar jouw praktijk, poli of apotheek komen, is dat een mooi moment om informatie te delen.

Het verhaal van Emina

De animaties vertellen het verhaal van Emina. Emina is 75. De laatste tijd gaat het niet zo goed met haar; ze doet weinig en vergeet veel. Het gaat niet goed in en rondom het huis. Emina gaat naar de huisarts, die dementie bij haar diagnosticeert. De animatie is beschikbaar in vier talen; Nederlands, Engels, Turks en Arabisch.

Het verhaal van Emina is toegankelijk en herkenbaar, in het bijzonder voor mensen met een migratie-achtergrond. Het filmpje creëert bewustwording over dementie als ziekte, en vertelt patiënten en hun naasten in hun eigen taal waar zij terecht kunnen met vragen.

Je kan de animaties hier bekijken en downloaden. Meer producten over dementie zijn hier te vinden. Bij vragen kun je contact opnemen met Jennifer van den Broeke door te mailen naar j.vandenbroeke@pharos.nl, of te bellen naar 06-11731522.

Deze animatie ontwikkelden we samen in een Dementiezorg voor Elkaar-traject met het OLVG en de Stichting Amsterdamse Gezondheidscentra, gefinancierd door het AOF. Pharos is onderdeel van Dementiezorg voor Elkaar. Samen zorgen we voor toegankelijke zorg voor iedereen.

Heb je vragen over dementie? Bespreek dat met je huisarts - Nederlandse versie

Naar boven