Kennisbank

Materialen waarmee je in je eigen dagelijkse praktijk aan de slag kunt. De meeste materialen zijn direct gratis te downloaden en hebben een gedegen wetenschappelijke basis.

Thema
Trefwoord
Type
Taal

28 publicaties

Beeldverhaal

Heeft Yasmina dementie of niet?

Dit beeldverhaal gaat over Yasmina. Zij moet naar de geheugenpoli in het ziekenhuis. Daar onderzoeken doktoren of zij dementie heeft of niet. In dit beeldverhaal leggen we uit hoe dat onderzoek eruit ziet. Zo kunnen mensen zoals Yasmina zich voorbereiden op hun bezoek aan de geheugenpoli. Dit beeldverhaal is ontwikkeld door het ErasmusMC, in samenwerking met Pharos. De financiering is mogelijk gemaakt door Stichting Coolsingel, ZonMw Memorabel en Alzheimer Nederland.

Podcast

Saziye is vergeetachtig. Hoe kun jij haar helpen?

We willen bijdragen aan goede dementiezorg voor oudere, niet-westerse migranten. Maar hoe geef je goede zorg aan mensen die er niet zelf om vragen? In deze podcast gaan we op zoek naar antwoorden. Dat doen we aan de hand van het fictieve verhaal van Saziye en haar dochter Esra. Ook spreken we een geriater, neuropsycholoog, klinisch psycholoog en casemanager over hun ervaringen in de praktijk. Samen met hen geven we jou handvatten om (beter) te kunnen zorgen voor migrantenouderen met dementie en hun mantelzorgers.

Werkvormen casussen uit achterstandswijken

Met deze werkvormen ga je aan de slag met de casus 'Het echtpaar Demir'. Deze casus vertelt je meer over dementerende migrantenouderen, en hun omgeving. Met de werkvormen kun je de kennis uit deze casus inzetten in de praktijk.

factsheet

Diabetes

Feiten, cijfers en informatie over diabetes bij laagopgleiden, mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden en migranten.