Datum

Nieuw beeldverhaal over trauma en nu ook animaties over veelvoorkomende psychische problemen

Datum

Voorlichtingsmateriaal over psychische problemen is vaak te complex voor laaggeletterde jongeren of jongeren die nieuw zijn in Nederland, zoals vluchtelingen. Er zijn daarom beeldverhalen over ADHD, autisme, depressie en gedragsstoornissen. Een vijfde beeldverhaal, over trauma, is nu ook beschikbaar. Daarnaast staan de vijf bijbehorende animaties in vier verschillende talen nu op internet. Hiermee kunnen huisartsen, scholen, jeugdhulp en wijkteams deze jongeren en hun ouders/verzorgers beter informeren over psychische problemen.

De beeldverhalen en de animaties die nu ontwikkeld zijn, ondersteunen hulpverleners in hun werk. Elke animatie verschijnt met een gesproken uitleg in de talen Nederlands, Pools, Arabisch en Tigrinya.

Bekijk hier de Nederlandstalige animatie over Trauma

“Als het om psychische problemen gaat, kan het heel lastig zijn voor jongeren en ouders om de juiste woorden te vinden. Een taalbarrière maakt dit extra moeilijk. Terwijl het juist cruciaal is dat je het met elkaar eens bent over de aard van de klachten, zodat ook ouders een behandeling kunnen ondersteunen”, zegt kinderpsychiater Irma Hein. “Bij deze materialen is de feedback van jongeren verwerkt en ze zijn positief ontvangen door de doelgroep. Ik ben erg blij dat de materialen er nu zijn en dat we ze in kunnen zetten. Hier was grote behoefte aan.”

De praktijkstandaarden van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie vormden de basis voor de verhalen. Een klankbordgroep – met professionals uit de jeugdhulp en experts met kennis over de problematiek van statushouders – formuleerde samen met het projectteam de kernboodschappen. Een illustrator heeft passende beeldverhalen en animaties gemaakt. Om ervoor te zorgen dat de materialen ook echt aansluiten bij de leefwereld van jongeren, waren zij direct betrokken bij de productie.

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Pharos, Expertisecentrum Gezondheidsverschillen en Levvel, Specialisten voor Jeugd en Gezin hebben de beeldverhalen en animaties gezamenlijk ontwikkeld. Ze zijn online kosteloos beschikbaar.

Naar boven