Datum

Nieuwe handreiking over Oekraïense kinderen op school

Datum

Ook scholen hebben sinds een paar maanden te maken met een nieuwe vluchtelingenstroom uit Oekraïne. Ondanks hun jarenlange ervaring met het begeleiden van kinderen die gevlucht zijn, is het voor veel scholen zoeken hoe zij ook Oekraïense kinderen kunnen steunen en begeleiden.

Voor Oekraïense, maar ook voor kinderen met een andere vluchtachtergrond geven Pharos en ARQ praktische informatie en tips in de nieuwe handreiking ‘Kinderen met een vluchtachtergrond op school’.

Naar school

Kinderen met een vluchtachtergrond hebben vaak veel meegemaakt. Zo komen kinderen uit Oekraïne uit een oorlogssituatie. Ook hun vlucht kan gevaarlijk zijn geweest. Daarna zijn ze in een nieuw land aangekomen waar alles anders is. Dat is heel wat om te verwerken.

Gelukkig zijn deze kinderen veerkrachtig. Zij willen graag aan een nieuw leven beginnen. Dat begint voor de meeste kinderen met de wens om weer naar school te gaan. School biedt structuur, uitdaging en grip op het leven in Nederland. Daarnaast is het goed voor de gezondheid van kinderen met een vluchtachtergrond om naar school te gaan en zich daar veilig te voelen; het vermindert het risico op mentale gezondheidsklachten.

De juiste begeleiding

Door de juiste steun en begeleiding halen leerkrachten kinderen die gevlucht zijn even uit de dagelijkse zorgen. Zo wordt de klas een veilige plek om nare ervaringen te verwerken. Hoe je als leerkracht of schoolteam in het po en vo die juiste steun en begeleiding biedt lees je in de nieuwe handreiking ‘Kinderen met een vluchtachtergrond op school’.

Naar boven