Datum

Spreidingswet en gezondheid: Pharos ondersteunt gemeenten bij opvang asielzoekers

Datum

Met de nieuwe infosheet ‘Spreidingswet en gezondheid’ ondersteunt Pharos gemeenten die naar aanleiding van deze wet gaan starten met de opvang van asielzoekers of de opvang gaan uitbreiden.

Met de spreidingswet krijgen veel meer gemeenten te maken met de zorg voor asielzoekers. Zeker als gemeenten zelf de exploitatie gaan doen (en niet COA), en als GZA de zorg niet verleent, is het belangrijk om goed stil te staan bij wat daarbij komt kijken. Aan de hand van zes adviezen helpt Pharos gemeenten met praktische tips en adviezen om de zorg voor asielzoekers vanaf dag één goed te organiseren.

In de asielopvang worden mensen op die vluchten voor oorlogsgeweld of vervolging opgevangen, terwijl zij wachten op een beslissing op hun asielverzoek. Zij hopen zo snel mogelijk hun leven weer op te kunnen pakken. Om dat te kunnen doen is gezondheid cruciaal. Maar wonen in een asielzoekerscentrum is meestal niet ideaal. En als de opvang niet voldoet aan bepaalde criteria, zelfs ronduit schadelijk. Er moet daarom vanaf dag één bij de opvang aandacht zijn voor goede toegang tot preventie, zorg en welzijn. Vroege signalering en passende ondersteuning zijn daarbij belangrijk.

Infosheet ‘Spreidingswet en gezondheid’

In de infosheet heeft Pharos bestaande informatie gebundeld, onder andere over de mentale gezondheid van vluchtelingen, over de wijze waarop de zorg voor asielzoekers in geregeld, en wat er nodig is voor kinderen. Materialen en kennis van Pharos zelf, maar ook van onder andere GGDGHOR, VNG, Gezondheidszorg Asielzoekers (GZA), COA en VluchtelingenWerk.

Naar boven