VraagApp wint eHealth4All-prijsvraag: “Wij gaan de app uitbreiden naar meer gezondheidsdimensies”

Via deze winnende ehealth-toepassing krijgen mensen snel antwoord op alledaagse vragen over onderwerpen die ze ingewikkeld vinden. Met een cheque van 10.000 euro en professionele begeleiding kan de VraagApp worden doorontwikkeld, zodat hij ook geschikt is voor vragen voor gezondheid en zorg.

Gebruikers die via VraagApp een vraag stellen, worden geholpen door een netwerk van goed ingelichte vrijwilligers. Zij geven zo snel mogelijk en op een begrijpelijke manier antwoord.

De app kan ook heel geschikt zijn voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Zij hebben nu vaak moeite met het vinden en begrijpen van informatie en het toepassen van adviezen. Als zij heel laagdrempelig hun vraag over gezondheid en zorg kunnen stellen, vergroot dat hun zelfredzaamheid.

Veel mensen hebben een verminderd cognitief vermogen. Zij vinden veel dingen in het leven ingewikkeld. Bijvoorbeeld brieven. Of een OV-chipkaart. Of een website. Dat is vervelend. En niet nodig. Technologie maakt het leven ingewikkeld voor veel mensen. Wij zorgen dat technologie het leven weer makkelijk maakt.

VraagApp

Doelgroep is betrokken

VraagApp is een mooi voorbeeld van een toegankelijke en begrijpelijke toepassing, vindt de jury van de prijsvraag ‘Beste app voor iedereen’. “De doelgroep is vanaf het begin bij de ontwikkeling betrokken en dat is te zien.” En op hun beurt helpt VraagApp niet alleen de gebruiker, maar ook de professionals en organisaties met wie die gebruiker in contact komt.

De oprichters van VraagApp: “Door VraagApp te gebruiken leren we welke organisaties, producten en diensten ingewikkeld zijn. Daarna kunnen we diezelfde organisaties helpen om hun producten en diensten voor iedereen toegankelijk te maken.”

Doorontwikkeling voor gezondheid en zorg

Met het prijzengeld en de juiste begeleiding kan VraagApp nu worden doorontwikkeld. Een belangrijk punt van aandacht voor gebruikers is de bescherming van hun privacy. “Een goed gevoel daarover is belangrijk bij de beslissing om een digitale toepassing te gaan gebruiken”, zegt de jury. Ander belangrijk punt van aandacht volgens de jury is het benoemen van ‘gezondheid en zorg’ als afzonderlijk thema. Met die opmerkingen uit het juryrapport kan VraagApp aan de slag.

De jury koos VraagApp uit een groot aantal inzendingen. Ook genomineerd waren Quli, een persoonlijke gezondheidsomgeving, en Barcodescanner van Apotheek.nl (KNMP). De prijsvraag werd voor de tweede keer gehouden door Pharos. Dit keer samen met National eHealth Living Lab (NeLL).

Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal van het ministerie van VWS reikte samen met de vak- en gebruikersjury de prijs uit tijdens de openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019.

Wij gaan de app uitbreiden naar meer gezondheidsdimensies.

Frank Schalken, oprichter VraagApp

Pharos en NeLL willen iedereen bedanken die meedeed aan de prijsvraag. De betrokkenheid bij eHealth4All is enthousiasmerend: samen met zorgverleners én met de zorgvragers om wie het gaat komen we uiteindelijk tot eHealth die voor alle mensen in Nederland toegankelijk is.

Naar boven