Mensen met een lagere opleiding overlijden gemiddeld zes jaar eerder dan mensen met een hoge opleiding. Pharos werkt aan het verkleinen van dat oneerlijke verschil. Wie zijn de mensen die zo hard hun best doen voor gelijke gezondheidszorg? En hoe doen ze dat? Drs. Catelijne Mittendorff is programmamanager voor de programma’s Gezondheid asielzoekers & vluchtelingen en Meisjesbesnijdenis (vgv). Hoe ziet haar werk er uit? 

De afgelopen 13 jaar heb ik vanuit Nederland, maar ook veel in het buitenland, gewerkt in de ontwikkelingssamenwerking. Zo werkte ik aan thema’s als psychische gezondheid in conflictgebieden en vrouwelijke genitale verminking (vgv). Maar ook dichter bij huis bevinden mensen zich kwetsbare posities. Ik vind het fijn om dichterbij deze doelgroep te wonen en te werken.

"Vluchtelingen moeten hun weg beter kunnen vinden."

Voor het programma “Gezondheid asielzoekers & vluchtelingen” werken we aan passende en toegankelijke zorg en preventie voor vluchtelingen. Dit doen we bijvoorbeeld door mensen aan te sporen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Een actief leven leidt namelijk tot minder psychische klachten. Tegelijkertijd kunnen vluchtelingen met een betere (psychische) gezondheid makkelijker integreren, en meedoen in de Nederlandse samenleving. Investeren in goede gezondheid is dus van groot belang.

"Bij psychische klachten is het lastig om snel te integreren."

Ik geloof dat we als mensen helaas niet allemaal dezelfde kansen krijgen. Ik vind dat iedereen dezelfde kansen krijgt om zich te ontwikkelen, veilig te zijn en hun kinderen goed groot te kunnen brengen. Vluchtelingen ontvluchten narigheid in een ander land. Maar hier zijn er nieuwe problemen.

Ik zal nooit vergeten dat we tijdens onze teamdag hebben overnacht in AZC Dronten. We zijn heel gastvrij ontvangen en goed verzorgd door een team van bewoners. Het was enerzijds gezellig en goed voor de teambuilding en anderzijds confronterend om op zo’n verdrietige plek met voelbare onzekerheid te zijn. Het was een eyeopener voor ons als team: we praten onderling veel over deze groep, maar leven zelf in een andere werkelijkheid. Het is goed om daarbij stil te staan en mee te voelen, voor zover dat gaat. 

Het is heel moeilijk om op een nieuwe plek, in een nieuw land een bestaan op te bouwen. Er wordt van je gevraagd dat je snel integreert en de taal leert. Dat is lastig als je psychische klachten hebt. Vluchtelingen met deze klachten worden vaak verkeerd begrepen. Het lijkt alsof zij hun best niet doen. We willen dat begeleiders beter weten hoe zij psychische klachten vroeg kunnen signaleren en erger kunnen voorkomen. Ook willen we vluchtelingen helpen beter hun weg te kunnen vinden in Nederland.

 << Terug

Naar boven