Incompany training

Cultuursensitief werken – communicatie over zorg en ziektebeleving: adviseur

De eendaagse training "Interculturele competenties – communicatie rondom zorg en ziektebeleving" richt zich op zorgverleners die hun interculturele vaardigheden willen verbeteren. De training biedt inzicht in de rol van de cliënt/patiënt, zorgverlener en mantelzorger binnen verschillende culturele contexten.

Cliënten/patiënten met een migratieachtergrond kunnen een andere beleving hebben van ziekte en gezondheid dan in Nederland opgeleide zorgverleners gewend zijn. Dit kan onbegrip en spanning met zich meebrengen tussen de zorgverlener en de cliënt/patiënt. Het doel is om effectieve en open communicatie te bevorderen, waardoor gezondheidsbevorderlijk gedrag en therapietrouw gestimuleerd worden. Dit helpt zorgverleners om hun werk beter uit te voeren.

Tijdsduur

1 dag

Kosten

Op aanvraag

Datum

In overleg vastgesteld

Locatie

In overleg vastgesteld

Groep

8 tot 15 personen

Accreditatie

6 punten

Trainingsprogramma

De training behandelt:

  • De betekenis van ziekte of beperking in verschillende culturen.
  • Kennis en inzicht in de rol van de persoon die ziek is, mantelzorger en de zorgverlener.
  • Inzicht in culturele verschillen bij ideeën rond gezondheid, ziek zijn en hulpzoekgedrag.
  • De stressoren die een migratieachtergrond met zich meebrengt.
  • De voor- en nadelen van eigen en andere culturele gewoonten.
  • Tips en handvatten voor open en effectieve communicatie met cliënten/patiënten en hun mantelzorgers, gericht op motivatie tot gezondheidsbevorderlijk gedrag en therapietrouw.

Deze training richt zich niet op specifieke ziektebeelden per culturele groep, maar biedt een algemeen inzicht in hoe verschillende culturen ziekte, gedrag en hulpzoekgedrag ervaren. De nadruk ligt op communicatie en het opbouwen van een goede relatie.

Tijdens de training wordt gewerkt met casuïstiek uit de dagelijkse praktijk en veel ruimte gegeven voor vragen en ervaringen van de deelnemers. Deze eendaagse training wordt uitgevoerd door een ervaren trainer. Het tweede dagdeel wordt in samenwerking met een trainingsacteur uitgevoerd. Op verzoek van de opdrachtgever ontvangen deelnemers een certificaat van deelname.

Doelgroep

De training is geschikt voor zorgverleners die werken met cliënten/patiënten met een migratieachtergrond en zich willen verdiepen in culturele verschillen rond ziektebeleving en communicatie.

De training is geaccrediteerd voor huisartsen, specialisten, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen, verzorgenden en physician assistants. De accreditatie voor SKJ wordt nog aangevraagd.

Accreditatie

De training is geaccrediteerd met 6 punten voor huisartsen en specialisten (ABAN), voor verpleegkundig specialisten (Accreditatiebureau V&V-VS), voor verpleegkundigen/verzorgden (Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals) en voor physician assistents (NAPA). Voor SKJ wordt de accreditatie nog aangevraagd.

Contact of vragen

Voor meer informatie of een kostenoverzicht, neem contact op met de coördinator trainingen via (030) 234 98 00 of training@pharos.nl.

“De training heeft me nieuwe inzichten gegeven over hoe cultuur de beleving van ziekte kan beïnvloeden. Dit helpt me om beter in gesprek te gaan met mijn cliënten.”

Meer informatie

Bekijk al onze trainingen

Preventie en zorg chronische aandoeningen

CRKBO logo

Pharos is geregistreerd bij het CRKBO

Naar boven