Workshop

Pharos-ziekenhuischeck

Is jouw ziekenhuis of kliniek ook toegankelijk en begrijpelijk voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven?
Doe de ziekenhuischeck!

  • Medewerkers ziekenhuis of kliniek
  • 3-4 uur

Waarom een ziekenhuischeck?

In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Dat wil zeggen dat ze moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Ze vinden het bijvoorbeeld lastig om de weg te vinden in een ziekenhuis of kliniek. Ook het lezen van (uitnodigings)brieven, het invullen van formulieren en het begrijpen van folders is lastig.

In de ziekenhuischeck wordt vooral gekeken naar de inrichting van het ziekenhuis of de kliniek: de uitnodigingsbrief voor een poli-afspraak, de inrichting van de centrale hal, de bewegwijzering, de aanmeldzuilen en de procedure rondom het inschrijven van een nieuwe patiënt. Je kunt deze check zelf doen met hulp van onze checklist, of je nodigt één of twee ervaringsdeskundigen laaggeletterdheid (taalambassadeurs) en een Pharos-adviseur uit om de check te laten doen.

Lees in dit document alvast over de meest gegeven adviezen tijdens de Pharos-ziekenhuischeck.

Opzet ziekenhuischeck

De ziekenhuischeck wordt uitgevoerd door één of twee taalambassadeurs samen met een adviseur van Pharos. We werken, als dat mogelijk is, samen met taalambassadeurs uit je eigen regio.

Het bezoek aan het ziekenhuis bestaat uit drie delen en duurt 3 à 4 uur:

  1. Een kennismaking met de contactpersoon van het ziekenhuis en het bekijken van de uitnodigingsbrief voor een poli-afspraak. De contactpersoon loopt ook mee.
  2. Het lopen van een route door het ziekenhuis of de kliniek. De taalambassadeurs vertellen wat hen opvalt. De Pharos-adviseur stelt vragen of wijst op dingen die de taalambassadeurs niet zien.
  3. Een afsluitend gesprek met medewerkers van het ziekenhuis en de taalambassadeurs over de bevindingen en om vragen te stellen aan de taalambassadeurs.

Na het ziekenhuisbezoek schrijft Pharos een adviesrapport met bevindingen, suggesties en adviezen voor aanpassingen. Hiermee kun je als ziekenhuis of kliniek zelf aan de slag en misschien volgt er ook een vervolgactie met Pharos. Afhankelijk van de behoefte worden vragen of evaluatie via mail of telefoon gedaan.

Contactgegevens

Mail voor meer informatie over een ziekenhuischeck naar Rosaline Mentink via r.mentink@pharos.nl, of bel 030 234 9800.

Gebruik deze checklist om de ziekenhuischeck zelf uit te voeren:

Pharos-Ziekenhuischeck

Naar boven