Wandelen door de wijk met de leefplekmeter

Datum20 maart
LocatieBuurtcentrum Hoge Weide Utrecht
Programma PharosGezondIn
WerkvormWandeling

Eén van de belangrijkste oorzaken van gezondheidsverschillen is ongelijkheid in de leefomgeving. Is er voldoende schone lucht, is je huis voldoende geïsoleerd? Is de omgeving niet alleen groen maar ook veilig?
De buurt waar je woont bepaalt de levensverwachting.

Op 20 maart mocht ik, Brigitte Schaefer – strategisch adviseur/projectleider bij Pharos, met de leefplekmeter door de wijk Leidsche Rijn lopen vanaf buurtcentrum Hoge Weide.
Bewoners Simone en Gerry vertelden over de vele mogelijkheden in de wijk om contact te maken. Twee buurthuizen, een mooi park en in de wijk, het vele groen en de rust.
De leefplekmeter helpt om in gesprek te gaan over jouw eigen leefplek en anders te kijken naar de wijk.
Hoe is het om in een nieuwe buurt te wonen als je geen werk hebt en ziek thuis zit?

Zo’n leefplekmetermeter is goed te gebruiken bij het vormgeven van een nieuw wijk. Simone gaf aan: sinds kort hebben we samen met gemeente en bewoners een buurtvitrine ingericht. Als je niet weet dat er een buurthuis is, kun je er ook niet naar toe.
Door de informatie in de wijk te plaatsen en niet (alleen) op een website is de informatie breder toegankelijk.

De leefplekmeter is een mooi middel in gesprek te gaan vanuit de gemeente. Denk vooraf wel na over wat je met de uitkomsten gaat doen. Is er budget om veranderingen aan te brengen? Het allermooiste is natuurlijk om met kleine ingrepen een grote impact te maken. En… ik denk dat de wijk Leidsche Rijn veel te bieden heeft. Het station is op loopafstand en ik ben zo weer in Amsterdam.

Naar boven