Infosheet

Infosheet Gezondheidsvaardige Organisatie

Gezondheidsvaardigheden kunnen verdeeld worden in twee categorieën: persoonlijke gezondheidsvaardigheden en die van organisaties. Persoonlijke gezondheidsvaardigheden richten zich op het vinden, begrijpen, beoordelen en toepassen van informatie om goede beslissingen over gezondheid te nemen. Deze vaardigheden zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een gezondheidsvaardige organisatie houdt hier rekening mee door toegankelijk en begrijpelijk te zijn voor iedereen.

Ontdek in deze infosheet de kenmerken van een gezondheidsvaardige organisatie. Leer hoe je toegankelijk en begrijpelijk kunt zijn, en ga direct aan de slag om jouw organisatie gezondheidsvaardiger te maken.

Een gezondheidsvaardige organisatie

1 op de 4 Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Mensen die laaggeletterd zijn vallen ook binnen deze groep.  Deze groep vindt het vaak moeilijker om het (zorg)aanbod te vinden, begrijpen, beoordelen en gebruiken (Healthy People 2030, n.d.). Hierover lees je meer in onze factsheet ‘Laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden’.

Een gezondheidsvaardige organisatie houdt hier rekening mee en is daardoor toegankelijk en begrijpelijk voor iedereen, ongeacht het niveau van gezondheidsvaardigheden van patiënten en/of cliënten.

Het probleem van beperkte gezondheidsvaardigheden is eigenlijk een ‘mismatch’ tussen de vaardigheden van individuen en de vaardigheden die organisaties vragen. Door te werken aan gezondheidsvaardige organisaties verklein je deze kloof in communicatieniveau en krijgt iedereen gelijke kansen op goede preventie en zorg.

10 kenmerken van een gezondheidsvaardige organisatie

In de internationale literatuur zijn verschillende kenmerken beschreven van gezondheidsvaardige organisaties (Brach et al. 2017 en Vienna-HLO model van Jürgen M. Pelikan). Deze kenmerken zijn gecombineerd en vertaald in het model: 10 kenmerken van een gezondheidsvaardige organisatie.

Hoe word je een gezondheidsvaardige organisatie?

Test: Hoe begrijpelijk is mijn (gezondheids)organisatie voor iedereen?

Wil je weten hoe jouw organisatie scoort op gezondheidsvaardigheden? Deze test bestaat uit 10 vragen en geeft je een basis om te kijken hoe toegankelijk en begrijpelijk jouw organisatie is voor iedereen. Deze test is geschikt voor alle organisaties die werken op het terrein van gezondheid en zorg. Of je nou werkt met patiënten of cliënten, inwoners van een gemeente of wijk, een specifieke doelgroep, of het algemeen publiek.

Doe de test

Workshop Gezondheidsvaardige organisaties

Tijdens de workshop Gezondheidsvaardige organisatie ontdek je wat jouw (zorg)organisatie kan doen om rekening te houden met gezondheidsvaardigheden. Je krijgt tips, handvatten en goede voorbeelden. Ook bespreken we welke stappen jouw organisatie kan zetten om informatie en communicatie binnen jouw organisatie begrijpelijk en toegankelijk te maken voor iedereen. Dit is het perfecte vertrekpunt om binnen jouw organisatie aan de slag te gaan met gezondheidsvaardigheden.

Meer informatie

E-learning: Het thema gezondheidsvaardigheden op de kaart zetten in je organisatie

Ben je enthousiast over begrijpelijke communicatie voor iedereen? Wil je graag dat jouw organisatie daarmee aan de slag gaat? En heb je al de nodige kennis over onder andere laaggeletterdheid en gezondheidsvaardigheden? Dan kan de elearning ‘Het thema gezondheidsvaardigheden op de kaart zetten in je organisatie’ je verder helpen.

Meer informatie

Meer weten?

Pharos biedt advies over het worden van een gezondheidsvaardige organisatie, een organisatie die toegankelijk en begrijpelijk is voor iedereen. Naast advies kun je samen met Pharos projectmatig aan de slag gaan bij het worden van een gezondheidsvaardige organisatie. Neem voor meer informatie contact op met een van onze adviseurs via Coryke van Vulpen: c.vanvulpen@pharos.nl

Voor specifieke tips voor gezondheidsvaardige ziekenhuizen, bekijk onze pagina ‘een ziekenhuis voor iedereen’.

Naar boven