Onderzoeksrapport

Vrouwelijke Genitale Verminking Omvang en risico in Nederland

Rapport met actuele cijfers vgv / meisjesbesnijdenis in Nederland

Ramin Kawous, Maria E.T.C. van den Muijsenbergh, Diana Geraci, Anke van der Kwaak, Els Leye, Livia E. Ortensi & Alex Burdorf

Publicatie Prijs
Download pdf gratis Download
Bekijk pdf gratis Open

Actuele cijfers vrouwelijke genitale verminking in Nederland

Op 1 januari 2018 wonen in Nederland bijna 41.000 vrouwen die zijn besneden. Naar schatting lopen 4200 meisjes de komende 20 jaar risico op besnijdenis. Dat blijkt uit onderzoek van Pharos, expertisecentrum Gezondheidsverschillen in opdracht van het ministerie van VWS.

In Nederland wonen ruim 95.000 vrouwen die afkomstig zijn uit landen waar meisjesbesnijdenis een cultureel gebruik is. Naar schatting is 43 procent van hen besneden: bijna 41.000 vrouwen. Het grootste deel van hen (82 procent) komt uit Somalië, Egypte, Ethiopië, Eritrea, Soedan en Irak.

Infografic vrouwelijke genitale verminking – Feiten en cijfers rond omvang en risico van vgv in Nederland

4200 meisjes lopen risico

In Nederland is vrouwelijke genitale verminking (vgv) strafbaar, ongeacht door wie en waar de besnijdenis wordt uitgevoerd. Het is een vorm van kindermishandeling, een schadelijke traditionele praktijk. In Nederland wonen 38.000 meisjes in de leeftijd van 0-19 met tenminste 1 ouder uit een land waar vgv voorkomt. Van deze 38.000 meisjes lopen 4200 meisjes het risico besneden te worden in de komende 20 jaar.
Zij lopen dat risico vooral als hun ouders de traditie voorzetten en preventieve maatregelen hen niet bereiken. Het risico wordt beïnvloed door de duur van het verblijf in Nederland, sociale druk, kennis over wetgeving en (gezondheids)risico’s van vgv en houding ten opzichte van vgv. Hierbij moet worden opgemerkt dat het risico voor een deel van de meisjes pas echt reëel wordt wanneer zij het land van herkomst bezoeken. Er is geen aanwijzing dat besnijdenis van meisjes in Nederland zelf plaats heeft gevonden

Meer materiaal over dit thema

Meisjesbesnijdenis / vgv
Naar boven